RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Підіграв Кремлю: посол Китаю у Франції оскандалився словами про Україну

Республіки колишнього СРСР не мають ефективного статусу у міжнародному праві, а окупований Крим нібито був раніше частиною РФ.

З такою заявою виступив посол Китаю у Франції Лу Шайє, повідомляє The Kyiv Independent.

Зокрема, китайський дипломат поставив під сумнів суверенітет усіх колишніх радянських республік, заявивши, що вони не мають ефективного статусу в міжнародному праві. На уточнююче питання, чи вважає він Крим українською територією, Шайє відповів, що це залежить від того, як ви сприймаєте проблему.

Читайте також: Путіна врятує, але чи піде проти Києва: яку гру грає Китай

Окремо посол Китаю у Франції заявив, що Крим був "російським спочатку", не уточнивши контексту.

міжнародному праві навіть ці країни колишнього Радянського Союзу не мають чинного статусу, оскільки немає міжнародної угоди, яка б матеріалізувала їх статус суверенної країни", - підкреслив Шайє.

Посол України у Франції Вадим Омельченко прокоментував заяву свого колеги, додавши, що у дипломата "проблеми з географією". За його словами, питання щодо належності Криму є показовим.

"Або такі заяви йдуть урозріз із позицією китайської столиці "щодо зусиль щодо відновлення миру в Україні на основі міжнародного права та цілей та принципів Статуту ООН... Тестове питання "Кому належить Крим?", як завжди, є показовим. Наступного разу було б добре розширити його питанням "Кому належить Владивосток?". Тут немає місця двозначності. Крим – це Україна" , - додав Омельченко у своєму мікроблозі.

На скандальну заяву також відреагував глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс. Дипломат зазначає, що сумніви посла у суверенітеті колишніх радянських республік є причиною того, чому країни Балтії не довіряють Пекіну. Посла Китаю в Литві має прибути для пояснення слів Шайє.

Естонський міністр закордонних справ Маргус Цахкна зазначив, що посла Китаю в Естонії викликають до Міністерства закордонних справ для отримання роз'яснень.

"Прикро, що представник Китайської Народної Республіки дотримується таких поглядів. Така позиція незрозуміла", – йдеться у заяві естонського дипломата.

Раніше ми розповідали, як Макрон за допомогою Китаю хоче "помирити" Україну та Росію.

Вас може зацікавити:

Розвиває стратегічне партнерство на благо України: чому Китай "зачастив" до Росії

"Треба просто поговорити": президент Бразилії знову вирішив підіграти Кремлю

Китай постачає зброю Росію? У Зеленського зробили несподівану заяву