RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Скандал через слова китайського посла про суверенітет: у Пекіні зробили важливу заяву

Посол Китаю у Франції Лу Шайє заявив, що країни пострадянського простору нібито не суверенні держави і "не мають ефективного статусу в міжнародному праві", що викликало міжнародний скандал. Міністерство закордонних справ Китаю запевнило, що країна із повагою ставиться до суверенітету пострадянських країн.

Про це пише Reuters.

"Китайська сторона поважає статус держав-членів як суверенних держав після розпаду Радянського Союзу", - відповіла під час прес-конференції у Пекіні представник МЗС Китаю Мао Нін на відповідне питання.

Дипломат нагадала, що свого часу Китай був однією з перших держав, яка встановила дипломатичні відносини з цими країнами. Вона наголосила, що позиція її країни у питаннях територіального суверенітету є "послідовною та чіткою".

Водночас на питання про те, чи Китай вважає Україну суверенною державою, Мао відповіла досить розпливчасто, заявивши, що позиція Китаю в цьому питанні "об'єктивна і справедлива".

Читайте також: Китай сумнівається в суверенності колишніх країн СРСР: реакція країн Балтії та Франції

"Радянський Союз був федеративною державою, і зовні загалом він мав статус суб'єкта міжнародного права, тому, у свою чергу, після розпаду Радянського Союзу різні республіки мають статус суверенних держав", - додала дипломат.

Мао Нін наголосила, що право стати офіційним членом ООН може мати лише суверенна держава.

"Згадана вами країна є повноправним членом ООН", - сказала представниця МЗС Китаю.

Як повідомляв "Апостроф", генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун вважає, що скандальні заяви китайського посла не випадкові, а є елементами продуманої гри та перевіркою реакції європейських країн.

  • Вас також може зацікавити:

Переговори можливі вже влітку: як Макрон за допомогою Китаю хоче "помирити" Україну та Росію

Розвиває стратегічне партнерство на благо України: чому Китай "зачастив" до Росії

Китай постачає зброю Росії? У Зеленського зробили несподівану заяву