RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

В Україну їде спецпредставник Китаю: хто такий Лі Хуей і що він везе з Піднебесної

Після історичного визнання КНР агресії Росії проти України, у вівторок, 16 травня, до Києва прибуде спецпредставник Китаю Лі Хуей. Він стане першим високопосадовцем КНР, який від початку повномасштабної війни відвідає Україну в рамках турне для "сприяння мирним переговорам" і вирушить до РФ та ЄС.

Про це пише "Апостроф" з посиланням на РБК-Україна.

"Мирне турне"

Напередодні, 15 травня, спеціальний представник КНР у справах Євразії Лі Хуей вирушив до закордонної поїздки. За кілька днів він відвідає Україну, Росію, Польщу, Францію та Німеччину.

Під час візитів Лі Хуей має намір обговорити "шляхи політичного врегулювання конфлікту". У китайському МЗС зазначили, що турне дипломата ще раз продемонструє, що "Китай твердо стоїть на боці світу".

Читайте також: Євросоюз може ввести санкції проти китайських компаній, які допомагають РФ: у Пекіні відповіли

Візит до України та що йому передувало

Делегація Китаю пробуде у Києві два дні. Про плани відправити спецпредставника КНР в Україну стало відомо 26 квітня, після телефонної розмови Володимира Зеленського та Сі Цзіньпіна. Сі Цзіньпін заявив про готовність направити делегацію, щоб сприяти мирним переговорам. Уряд Китаю виклав своє бачення припинення війни у так званій "мирній ініціативі". У ній йдеться про повагу до суверенітету, припинення військових дій та поновлення переговорів, неприпустимість застосування ядерної зброї. Міжнародна спільнота скептично поставилася до пропозиції Китаю, оскільки Пекін так і не засудив вторгнення РФ.

Хто такий Лі Хуей

Призначення Лі Хуея главою делегації у спеціальній "мирній місії" КНР було сприйнято неоднозначно через його міцні зв'язки з Росією. Понад десять років він працював послом КНР у Москві, має російські нагороди та особисту подяку від Путіна.

Лі Хуею 70 років. Закінчив Пекінський університет іноземних мов, а дипломатичну кар'єру розпочав у 1975 році. З кінця 70-х до 1990 року працював у департаменті СРСР та Європи у Міністерстві закордонних справ Китаю.

1990 року приїхав до Москви - був призначений на посаду першого секретаря посольства КНР в СРСР. Після розпаду Союзу Лі Хуей продовжував працювати на тій самій посаді ще 2 роки.

З 1992-го працював у посольстві КНР у Казахстані. Обіймав посади від першого секретаря до надзвичайного повноважного посла (1997-1999 рр.).

Також Лі Хуей був заступником міністра закордонних справ КНР. 2009-го знову вирушив до РФ і протягом 10 років працював на посаді посла.

У 2006 році китайський дипломат отримав подяку від президента Володимира Путіна "За зміцнення дружби та співпраці між РФ та Китаєм", а у 2019 році глава Кремля вручив Лі Хуею "Орден Дружби".

У 2019 році посадовця було призначено спеціальним представником уряду КНР у справах Євразії. З 26 квітня 2023 року – представник КНР щодо врегулювання "української кризи".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що президент Франції Еммануель Макрон за допомогою Китаю хоче "помирити" Україну та Росію.

Вас також може зацікавити:

Китай готується до розпаду РФ? Влада опублікувала карту з "віджатою" росіянами територією

Путіна врятує, але чи піде проти Києва: яку гру грає Китай

Розвиває стратегічне партнерство на благо України: чому Китай "зачастив" до РФ