RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Сі Цзіньпін провів телефонну розмову з Зеленським: всі подробиці

У середу, 26 квітня, президент України Володимир Зеленський та голова Китаю Сі Цзіньпін, який наприкінці березня їздив на перемовини до Путіна, провели телефонні переговори - очікується, що це стане початком для розвитку спіпраці двох держав.

Про це написав у Twitter-акаунті Володимир Зеленський.

Читайте також: Зеленському треба бути обережним: як Китай поглинає Росію

"Провів тривалу змістовну телефонну розмову з Головою Китаю Сі Цзіньпіном. Вірю, що вона, а також призначення Посла України в Китаї дасть потужний поштовх розвитку наших двосторонніх відносин", - йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що розмова відбулась за ініціативи української сторони і є першими переговорами від початку повномасштабного російського вторгнення. Після розмови Зеленський анонсував призначення посла України в Китаї, якого не було ще з лютого 2021 року. Окрім цього, згідно з повідомленням МЗС Китаю, в КНР пообіцяли відправити спецпредставника в Україну та інші держави для спілкування "з усіма сторонами щодо політичного врегулювання кризи в Україні".

За словами речниці китайського МЗС Мао Нін, яка назвала війну в Україні "українською кризою", зацікавлені країни мають охолодити напругу замість того, щоб підливати масла у вогонь, а також просувати дипломатичне вирішення ситуації замість подальшої її ескалації, інформує китайське видання.

Також про деталі розмови розповіла представниця МЗС Китаю Хуа Чуньїн.

"Китай відправить спеціального представника китайського уряду з питань Євразії в Україну та інші країни для поглибленого спілкування з усіма сторонами щодо політичного врегулювання кризи в Україні… Сподіваємося, що всі сторони серйозно обміркують кризу в Україні та спільно дослідять шляхи встановлення тривалого миру та стабільності в Європі шляхом діалогу. Все, що робить Китай, — це щиро. Діалог і переговори – єдиний життєздатний шлях вперед", - повідомила вона у Twitter.

Вона зазначила, що Китай "не сидітиме склавши руки, не підливатиме масла у вогонь, тим більше не використовуватиме ситуацію для власної вигоди". Також підкреслюється, що Китай послідовний і чіткий у своїй готовності розвивати двосторонні відносини з Україною.

Варто зазначити, що Китай публічно не підтримував повномасштабне вторгнення Росії в Україну, але й не критикував Москву через це.

Раніше ми писали, навіщо Пекін зайнявся "миротворчістю".

  • Вас може зацікавити:

Китай готується до війни: Сі Цзіньпін зробив заяву

Китай відреагував на плани Путіна розмістити в Білорусі тактичну ядерну зброю

Китай готується до розпаду РФ? Влада опублікувала карту з "віджатою" росіянами територією