RU  UA

Хороший знак для України: експерт пояснив, що означає ініціатива африканських "миротворців"

Учора, 17 травня, президент України Володимир Зеленський поспілкувався з президентом ПАР Сирилом Рамафосою - під час бесіди глави держав обговорили пропозицію Південної Африки щодо припинення війни з Росією та встановлення миру.

Про те, що означає ініціатива Південно-Африканської республіки, в ефірі "Апостроф TV" розповів доктор політичних наук Вахтанг Маісая.

За словами експерта, те, що Зеленський дав добро на те, щоб цю ініціативу Південно-Африканської Республіки було переглянуто з боку України – це добрий індикативний момент, бо Україна цим показує, що вона готова до миру і що вона не розпочинала війну.

Читайте також: США звинуватили ПАР в постачанні Росії зброї і боєприпасів: з’явилася реакція України

"Цим Україна зриває маску рашизму на глобальному рівні, тому що в Африці, на жаль, дуже мало знають не лише про Україну, а й загалом про пострадянський простір", - заявив політолог. Він додав, що активізація України на Африканському континенті буде одним із найсильніших ударів для Кремля, щоб його плани були поставлені нанівець навіть на Африканському континенті.

"У цьому контексті було б дуже позитивним моментом, якби Україна розвивала Африканський напрям і припинила всі спроби Кремля використати Африку проти нашої країни", - зазначив Маісая.

Далі він додав, що ПАР та Китай є союзниками Кремля по лінії БРІКС і, на жаль, мають тісні стосунки із цією імперією XXI століття. Але, з іншого боку, ПАР та Китай розуміють, що з Російською Федерацією мати стосунки небезпечно, і вони маневрують.

"Те, що він зараз пропонують мирні ініціативи, де, до речі, зафіксовано, що Україна є суверенною і територіально неподільною державою, це є позитивним фактом і теж вдаряє по іміджу Кремля, бо коли твої ж союзники кажуть, що Україна є незалежною державою , і Росія має визнавати територіальну цілісність України, це вже багато про що говорить. Я думаю, що і в ініціативі Китаю, і в ініціативі ПАР, ці принципи простежуються дуже чітко", — заявив доктор політичних наук.

Він додав, що Україна має розглянути всі мирні ініціативи та розпочати діалог з тими союзниками, які потім можуть перейти хоча б у стан нейтральних держав. А потім уже можливо, що Китай та Південно-Африканська Республіка будуть головними союзниками України у цій справедливій справі як перемога над рашизмом.

Раніше ми писали, що у ПАР висловилися про можливий арешт Путіна.

  • Вас також можуть зацікавити:

ПАР не виходитиме з Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт Путіна: заява президента

У Київ прибув спецпредставник Китаю: чого чекати від переговорів

Союз без кордонів: навіщо Зеленський їздив до Польщі