RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

До Києва прибув спецпредставник Китаю: чого очікувати від переговорів

У середу, 17 травня, спеціальний представник Китаю Лі Хуей прибув до Києва на переговори з українськими високопоставленими посадовцями щодо "політичного врегулювання" повномасштабної війни в Україні, яку почала Росія.

"Апостроф" розповідає про те, що відомо про візит представника Китаю і чого очікувати від цієї поїздки.

Читайте також: Сі Цзіньпін провів телефонну розмову з Зеленським: всі подробиці

Наразі відомо, що делегація Китаю пробуде у Києві два дні.

За офіційною заявою Пекіна, ця поїздка в Україну спрямована на "обговорення політичного врегулювання" російсько-української війни. Поки що невідомо, чи зустрінуться Лі Хуей з президентом України Володимиром Зеленським.

Крім того, за інформацією МЗС Китаю, спецпредставник відвідає під час багатоденної поїздки три європейські країни: Польщу, Францію та Німеччину. Також Хуей приїде у РФ, аби поговорити, як досягти "політичного врегулювання української кризи".

Про плани відправити спецпредставника КНР в Україну стало відомо 26 квітня, після телефонної розмови Володимира Зеленського та Сі Цзіньпіна, який заявив про готовність направити делегацію, щоб сприяти мирним переговорам.

Уряд Китаю виклав своє бачення припинення війни у так званій "мирній ініціативі". У ній йдеться про повагу до суверенітету, припинення військових дій та поновлення переговорів, неприпустимість застосування ядерної зброї. Міжнародна спільнота скептично поставилася до пропозиції Китаю, оскільки Пекін так і не засудив вторгнення РФ.

На думку експерта з Китаю в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень Бонні Ліна, КНР хоче надати пріоритет відносинам з державою-агресором. Але також Пекін не хоче, аби Європа приєдналася до антикитайського блоку.

"Через ці побоювання Китай намагається зберегти нейтралітет і дещо обмежити свою підтримку Росії. Однак із затягуванням війни Пекін зрозумів, що таку позицію стає дедалі важче підтримувати. А конфлікт послаблює його найближчого стратегічного партнера, ускладнюючи при цьому безпекове середовище для самого Китаю", - повідомив він у своїй колонці для видання Foreign Affairs.

Тому Китай вирішив почав пропонувати себе, як посередника, щоб посадити Росію та Україну за стіл переговорів.

Як прогнозує експерт, Пекін, найймовірніше, зробить достатньо для того, аби зарекомендувати себе як корисного і відповідального світового лідера, але не на стільки, щоб бути відповідальним за фактичне завершення війни в Україні з РФ на умовах, які були би справедливими та прийнятними для двох сторін.

Бонні Лін резюмував, що якщо Китай запропонує конкретні пропозиції стосовно врегулювання війни, є ризик, що такі пропозиції, як заморожування бойових дій, можуть надати пріоритет інтересам держави-окупанта.

Нагадаємо, 1 травня Китай вперше проголосував за резолюцію Генеральної асамблеї ООН, в якій Росія називається агресором.

  • Вас також може зацікавити:

Євросоюз може ввести санкції проти китайських компаній, які допомагають РФ: у Пекіні відповіли

Розвиває стратегічне партнерство на благо України: чому Китай "зачастив" до РФ

Путіна врятує, але чи піде проти Києва: яку гру грає Китай