RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

Всі новини

Справжній бум для виробників зброї: в США в рази нарощують виробництво 155-мм снарядів для України

США, які оголосили новий пакет допомоги Україні на 200 млн доларів, нарощують виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів для вдалого контрнаступу ЗСУ.

Про це повідомляє The Washington Post.

Читайте також: Ракети до Javelin, снаряди до HIMARS і не тільки: що увійшло в новий пакет допомоги США для України

Адміністрація президента США зосередилася на розширенні виробництва 155-мм артилерійських снарядів, які критично важливі для ЗСУ під час контрнаступу.

Українські захисники цієї зими пройшли підготовку у Штатах на сучасних маневрах, застосувуючи загальновійськові засоби, але українська влада нібито "значною мірою відмовилася від цієї тактики, натомість обравши виснажливий підхід із застосуванням артилерії, намагаючись прорвати російські мінні поля і лінії окопів".

Американські чиновники зауважили, що відповідна тактика вимагатиме забезпечення України надійним постачанням артилерійських снарядів, тому Сполучені Штати й почали значно нарощувати виробництво 155-мм таких боєприпасів.

У ЗМІ повідомляють, що "українські сили створили перевагу в боєприпасах на південному фронті, використовуючи ракети великої дальності з Франції та Британії для ударів по російських складах боєприпасів за лінією фронту". Але удари будуть успішними лише тоді, коли українські військовослужбовці прорвуть оборону окупантів.

У лютому 2022 року, до повномасштабного російського вторгнення, США уклали контракти на виробництво 155-мм снарядів на суму 2,26 млрд доларів, що допомогло збільшити американське виробництво з 14 тисяч одиниць на місяць до близько 20 тисяч на місяць станом на сьогодні. Ця кількість зросте до 28 тисяч одиниць на місяць, а до осені 2025 року у планах американців - виробництво 1 мільйону снарядів на рік.

Водночас офіційні особи США відмовилися назвати відсоток, який піде на допомогу Україні. На даний момент виробниками снарядів є різні компанії, а інвесторами розширення виробничих ліній виступають Міноборони США. Американські посадовці вважають, що касетні боєприпаси, які раніше Штати дозволили надати для ЗСУ, допоможуть зберегти динаміку, допоки не почнуть виробляти більше звичайних снарядів.

Також чиновники прогнозують, що найближчим часом Україні відправлятимуть більше касетних боєприпасів. Міноборони США хочуть до зими допомогти українські державі та союзникам "надолужити згаяне".

Крім того, американські офіційні особи заявили, що деякі підписані контракти щодо поповнення поставок від США чи виробництва конкретних видів озброєнь для України, завершені за 30 днів або менше, як й угоди на виробництво безпілотників Switchblade і Phoenix Ghost та систем ППО NASAM. Вперше укладено багаторічні контракти на постачання боєприпасів.

Водночас у виданні зазначили, що поповнення арсеналу США потребуватиме пошуку головних матеріалів для виробництва зброї, але це зробити проблематично, адже існує масштабний дефіцит хімікатів разом з вибуховими речовинами. Зокрема, Штати більше не виробляють тротил, замінюючи його на IMX. Проте різке збільшення виробництва снарядів підштовхнуло країну до того, аби шукати нових постачальників тротилу в інших країнах.

Представник оборонного відомства зауважив, що США мають великі запаси вибухових речовин, але через збільшення випуску снарядів "нам знадобиться додаткове виробництво як ракетного палива, так і вибухівки".

У свою чергу, Євросоюз теж вирішує цю проблему. Зокрема, влітку схвалив план щодо виробництва 650 тисяч великокаліберних боєприпасів на рік та зобов'язався відправити 1 мільйон артилерійських боєприпасів Україні протягом наступних 12 місяців.

Нагадаємо, у Сполучених Штатах підтримали передання Україні навчальних матеріалів для літаків-винищувачів F-16 на запит Данії, що наблизить початок навчання українських пілотів на цих літаках.

  • Вас може зацікавити:

Хочуть запускати сотні "шахедів" за раз: розвідка США отримала дані про масштаб випуску дронів в РФ

Британія готує новий пакет допомоги Україні на $114 млн: що до нього увійде

Членство України в НАТО: у Байдена відреагували на скандальну заяву представника Альянсу