RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Візит Столтенберга в Україну: головні заяви генсека НАТО і Зеленського, відео

У четвер, 28 вересня, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прибув з неоголошеним візитом до Києва та провів переговори із президентом України Володимиром Зеленським, під час яких обговорив, зокрема, військову допомогу Збройним силам.

Про це інформують в Офісі президента.

Читайте: Підтримка НАТО буде до перемоги: Столтенберг висловився про війну і роль України в мирних переговорах

Під час діалогу очільника Північноатлантичного альянсу та глави української держави головними темами були повномасштабна війна, підтримка нашої країни союзниками та майбутнє України у НАТО.

Як зазначив Володимир Зеленський на спільному брифінгу, перемога України у війні проти Росії принесе мир та безпеку не лише нашій державі, а й жителям інших країн. Також він запевнив, що між Україною та НАТО існує надійна співпраця у різних сферах.

"Результати нашої співпраці очевидні. Створені та успішно діють оборонні коаліції, зокрема танкова, авіаційна й інші, які посилюють наш захист. Є надійна співпраця у різних сферах: від розвідок до кіберзахисту. Україна успішно застосовує та вдосконалює тактику застосування зброї альянсу" , – заявив президент.

Під час зустрічі сторони обговорили захист від російського терору, посилення тиску на Росію та зміцнення повітряного щита України. Зокрема, ішлося про можливість постачання додаткових систем ППО державами – членами НАТО.

"Генеральний секретар погодився докласти особистих зусиль для нашої підтримки, для мобілізації держав – членів Альянсу саме з цією метою. Нам потрібно разом пройти цю зиму, захистити нашу енергетичну інфраструктуру та життя людей", – зауважив президент.

Столтенберг, своєю чергою заявив, що НАТО уклало контракти на 2,4 млрд євро на виробництво 155-мм снарядів, ракет, танкових та протитанкових боєприпасів. Генсек НАТО висловив впевненість, що це дасть змогу поповнити запаси самого Альянсу, а також продовжити підтримку України.

Він зауважив, що ЗСУ терміново необхідні додаткові постачання засобів протиповітряної оборони, а також боєприпаси, запчастини та технічне обслуговування наявних систем. Також Столтенберг висловив переконання, що західним державам необхідно продовжувати військову, гуманітарну та фінансову допомогу нашій країні. За його словами, члени Альянсу продовжать надавати Україні найсучасніші засоби для відбиття російського вторгнення, зокрема танки, сучасні системи ППО, а також тренуватимуть пілотів для літаків F-16.

Окремо Зеленський та Столтенберг обговорили саміт Альянсу, який відбудеться наступного року у Вашингтоні.

"Україна зараз ближче до НАТО ніж будь коли. Її шлях до Альянсу ми суттєво скоротили", - заявив Столтенберг

Сторони погодилися, що цей саміт має стати результативним для України та НАТО.

"З цією метою наші команди невідкладно розпочнуть підготовку відповідних спільних дій", – заявив глава держави.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в адміністрації президента США заперечили інформацію про те, що Україна нібито отримає місце в НАТО у випадку, якщо відмовиться від певних частин своєї території на користь РФ.

  • Вас може зацікавити:

Згадав Біблію, Леніна і Хрущова: Медведєв знову обіцяє Апокаліпсис

Напад на НАТО: в США відповіли на ядерні погрози Медведєва

"Яка вигода США?" Кандидат в президенти від республіканців заявив, що Україні не місце в НАТО