RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Дуда засумнівався у можливості звільнення Криму: реакція українського посла та МЗС Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда сумнівається, що Україна за підсумками війни зможе звільнити Крим.

Таку заяву політик зробив в інтерв'ю Kanal Zero.

Зокрема, Дуда сумнівається у тому, що Україна зможе повернути себе Крим. Стосовно окупованого Донбасу президент Польщі висловив сподівання, що Донецьк та Луганськ будуть звільнені.

Читайте також: Повертаємося до реалізму: що змінить візит Туска в Україну

"Сьогодні Росія намагається перемогти в Україні. Я скажу так: якщо Росія збереже території України, то фактично це буде перемога Росії і тоді ймовірність нового нападу з боку Росії буде дуже високою", - продовжив Дуда в інтерв'ю.

На уточнююче запитання щодо звільнення Криму, польський політик зазначив, що не знає, чи зможе Україна повернути півострів. Разом з тим Дуда не сумнівається, що Донецьк та Луганськ повернуться під контроль Києва.

"Я не знаю, чи поверне Україна Крим, але я вірю, що вона поверне собі Донецьк і Луганськ. Тому що насправді, якщо ми подивимося історично, він (Крим - ред.) довший час був у руках Росії", - резюмував Дуда в інтерв'ю.

На заяву польського президента вже відреагував посол України у Польщі Василь Зварич. Дипломат нагадав, що Крим завжди був і буде українською територією. Деокупацію півострова Зварич назвав спільним обов'язком.

"Крим – це Україна: вона є і залишиться. Міжнародне право - ООН. Тимчасова окупація Росією Криму є воєнним злочином, за який вона буде покарана. Деокупація Криму є нашим спільним завданням і обов’язком перед вільним світом. Ми це зробимо без сумніву. Ми віримо і працюємо разом", - додав дипломат, коментуючи слова Дуди.

На заяву також відреагував очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський, який нагадав, що Варшава визнає незалежність України в її міжнародно встановлених кордонах. Окремо дипломат зазначив, що ці самі кордони неодноразово визнавала Російська Федерація, підписуючи відповідні документи.

"Польща визнає незалежність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, які були неодноразово підтверджені Російською Федерацією: починаючи з Договору від 19 листопада 1990 року, Будапештського меморандуму від 5 грудня 1994 року та Договору про кордон від 28 січня 2003 року", - йдеться у дописі Сікорського

Раніше ми розповідали, що польський політик дав обнадійливий прогноз щодо війни.

Вас може зацікавити:

Нова зброя і гарантії безпеки: про що Зеленський і Туск домовилися у Києві

В Україну з першим візитом прибув прем’єр Польщі Дональд Туск: фото

Припинення блокади українського кордону: Туск зробив обнадійливу заяву