RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Зарплати бійцям і пенсії ветеранам збільшать: про які суми йдеться у законопроекті

У Верховній Раді України зареєстрований законопроект, яким передбачається фінансова мотивація як чинних військових, так і для тих, кого планують мобілізувати.

Про це в ефірі 24 Каналу розповів народний депутат, секретар оборонного комітету Верховної Ради України Роман Костенко.

Читайте також: Законопроєкт про мобілізацію: коли можуть ухвалити документ

Як автор законопроекту №11012 Роман Костенко зазначив, що громадянин, який підписує контракт під час повномасштабного вторгнення, має отримувати фінансову винагороду від 3 до 5 тисяч доларів - залежно від звання. Також пропонується збільшувати зарплати відповідно до часу, проведеного на полі бою.

"Якщо ти провів 6 місяців у бойовому розпорядженні, коефіцієнт зарплати бійця підвищується в півтора раза. Якщо ти отримував 20 - 100 тисяч (мінімальна зарплата), після цього, де б ти не служив, зарплата зростає до 30 - 200 тисяч тощо. Це для того, щоб мотивувати бойові підрозділи”, – сказав Костенко.

Іншим фактором отримання фінансової нагороди, за словами нардепа, є знищення техніки. Наприклад, за ліквідацію ворожого танка чи САУ екіпаж, чи окремий боєць може одержати до 10 тисяч доларів.

"Ми порахували, що якщо 2024 року знищимо 1000 танків, САУ тощо, як це було 2023 року, то на заохочення особового складу необхідно витратити 1 мільярд 800 мільйонів гривень. Я впевнений, що ця мотивація дасть поштовх бійцям знищувати більше техніки”, - зазначив нардеп.

Також окремим пунктом іде питання ветеранських виплат. Мінімальні пенсії для бійців, які отримали інвалідність, встановлюють за групами:

  • третя - 15 тисяч гривень;
  • друга - 20 тисяч гривень;
  • перша - 25 тисяч гривень.

"Якщо ти 12 місяців був у бойових діях і прослужив 24 місяці, ти маєш право на безкоштовну розмитнення, завезення будь-якого транспорту для власного користування. Якщо 36 місяців, і не був у бойових діях, то 50% у тебе є пільга на розмитнення транспортного засобу", - зазначив Костенко.

Одним із найважливіших мотиваційних факторів є саме демобілізація. Адже людина, яка йде до армії, має детально розуміти свій подальший шлях. Тож у законопроекті Костенка чітко визначено терміни демобілізації залежно від того, де та скільки місяців боєць проходить службу.

"Якщо людина не бере безпосередньої участі у бойових діях - термін її служби буде 36 місяців. Якщо людина воює 12 місяців на полі бою, то через 18 місяців вона матиме право на демобілізацію. Проте держава дає право служити далі. Є інший мотиваційний момент для людей, які мають право на демобілізацію у зв'язку із сімейними обставинами чи через поранення. Якщо ти потрібний ЗСУ і залишаєшся, то держава тобі оплачує додатково 10 тисяч гривень на місяць", - додав Костенко.


Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Україні оновили правила бронювання працівників.

  • Вас також може зацікавити:

Діти чиновників і депутатів: чи додадуть їх в закон щодо мобілізації

"Підсолоджена" мобілізація: що можуть внести до оновленого законопроєкту

Скільки можна мобілізувати чоловіків без загрози економіці: озвучена цифра