RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

ЦРУ підтримує 12 таємних баз біля кордону: як США допомагають Україні боротися з Росією

ЦРУ підтримує в Україні 12 секретних баз біля кордону з Росією. Його голова Вільям Бернс минулого тижня здійснив свій черговий таємний візит в Україну.

Про це стверджується в матеріалі The New York Times на підставі понад 200 інтерв’ю з нинішніми та колишніми посадовцями в Україні, США та Європі.

Читайте також: Як знищили А-50У і скільки ще таких літаків у Росії: Буданов розкрив подробиці

Як пише видання, партнерство ЦРУ та ГУР почалося наприкінці лютого 2014 року, коли експрезидент Віктор Янукович утік до Росії. Таку співпрацю запропонував Валентин Наливайченко, який став головою СБУ. За часів президентства Дональда Трампа програма співпраці ЦРУ та ГУР розширилася до більш спеціалізованих навчальних програм і будівництва додаткових секретних баз.

Повідомляється, що приблизно у 2016 році ЦРУ почало тренувати елітний український підрозділ спецпризначенців, відомий як "Підрозділ 2245", який захоплював російські безпілотники та засоби зв'язку. Видання стверджує, що одним із офіцерів цього підрозділу був нинішній керівник ГУР Кирило Буданов.

У матеріалі також зазначається, що починаючи з листопада 2021 року ЦРУ і МІ-6 надсилали українським партнерам повідомлення про те, що Росія готується до повномасштабного вторгнення. Президент Володимир Зеленський і деякі з його радників "виглядали непереконаними", навіть після того, як директор ЦРУ Бернс приїхав до Києва в січні 2022 року, щоб провести для них брифінг.

Після початку широкомасштабного російського вторгнення деякі з офіцерів ЦРУ були направлені на українські бази.

Говорячи про візит Бернса до Києва минулого тижня, представник ЦРУ зазначив: "Ми демонстрували чітку прихильність до України протягом багатьох років, і цей візит став ще одним потужним сигналом того, що прихильність США буде продовжуватися".

Нагадаємо, раніше голова ГУР Кирило Буданов заявив, що РФ не вистачає сил для захоплення всієї Донецької та Луганської області.

  • Вас також може зацікавити:

50 мільярдів для України: головне з Саміту ЄС у Брюсселі

Країна НАТО надасть 21 млн доларів на відбудову Миколаєва

Нова фінансова допомога Україні: у Байдена сказали, коли можуть ухвалити рішення