RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

СБУ допомогла викрити схему Медведчука, який підкупляв політиків в ЄС

Чеська контррозвідка днями змогла викрити проросійську мережу впливу на європейських депутатів – за схемою поширення російського впливу на території Чехії стояв Медведчук. Викрити проросійську схему допомогла Служба безпеки України.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на власні джерела.

Читайте також: Європа влаштувала сюрприз росіянам і ламає шляхи для обходу санкцій

Зауважується, що чеська контррозвідка з допомогою Служби безпеки України змогла викрити проросійську мережу впливу на європейських депутатів, що діяла в Празі. Провести таке викриття вдалося напередодні червневих виборів до Європарламенту. Керував проросійською мережею кум Кремлівського диктатора Віктор Медведчук.

Джерела Укрінформу повідомляють, що мережу вдалося викрити завдяки допомозі Служби безпеки України. Сама ж мережа діяла наступним чином: платила політикам за те, щоб ті вихваляли Росію та Путіна на європейських майданчиках та в медіа, а також публікувала антиукраїнські та антиєвропейські матеріали на сайті "Голос Європи" ("Voice of Europe").

Джерела Укрінформу вказують, що така діяльність проросійської мережі мала на меті провести в Європарламент якнайбільше проросійськи налаштованих політиків. Через це викриття ряд європейських політиків, котрі до цього вважались прихильниками Путіна, зазнали серйозного удару, адже, як вказує Укрінформ, велика кількість євродепутатів вимагають більш ретельного розслідування впливу проросійської мережі, а також покарання для "колег", які працювали на замовлення Росії "за винагороду".

Варто нагадати, що ще раніше Politico повідомляло про те, що депутати Європейського парламенту вимагають розслідування стосовно повідомлень про розкриття мережі проросійського впливу на європолітиків напередодні червневих парламентських виборів.

Зазначається, що президент ліберальної групи Renew Валері Хаєр закликала до "термінових дебатів" у парламенті. Вони мають відбутися вже 10 квітня, на наступному пленарному засіданні в Брюсселі.

"Якщо чинні члени Європарламенту або кандидати на майбутніх європейських виборах брали гроші від російського уряду чи їхніх довірених осіб або були корумповані ними, вони повинні бути викриті", — вказала Хаєр у листі.

У середу прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала вказав на "ураження проросійської мережі", яка намагалася організувати операцію впливу з наслідками для безпеки Чеської Республіки та ЄС.

"Діяльність цієї групи виходить за межі Чехії, вона також діяла в Європарламенті. Виходить, що Російська Федерація тривалий час намагається впливати на демократичні процеси в Європі, і ми маємо зробити все, щоб цьому не допустити", – написав він у соцмережі Х.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Європарламент подасть до суду на Єврокомісію через гроші для Орбана.

  • Вас також може зацікавити:

СБУ затримала агентів ФСБ, які готували удари по Київській телевежі та військових об’єктах

Чиновник Київської ОВА шпигував під виглядом капелана: фото затримання "крота"

У ЗСУ виявили підполковника, який працював на ФСБ