RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Зеленський провів пресконференцію за підсумками саміту миру: головні меседжі

Росія має понести відповідальність за скоєнні воєнні злочини, а мирні переговори можуть розпочатися вже завтра.

"Апостроф" в одному матеріалі зібрав ключові тези з пресконференції Володимира Зеленського за підсумками мирного самміту в Швейцарії.

Читайте також: Ядерна безпека і повернення полонених: про що йдеться у спільному комюніке за підсумками саміту миру

Спільне комюніке за підсумками саміту

У сталому мирі в Україні має бути зацікавлений увесь світ. Багато союзників, за словами Зеленського, хотіли би бачити російських представників на мирній конференції, однак не всі потиснули би їм руку. За підсумками саміту миру в Швейцарії деякі країни та організації не підписіли спільне комюніке. Однак, як запевняє президент, держави наразі проводять консультації, тому кількість країн, що приєдналися до ініціативи, збільшуватиметься.

Мирні переговори з Росією

Представники Росії можуть бути присутніми на другому саміті миру. Присутність свідчатиме про те, що Кремль бажає миру в Україні. За словами Зеленського, Москва вже завтра може розпочати мирні переговори з Києвом. Але для цього необхідно, аби російські окупаційні війська вийшли з українських територій.

Окремо Зеленський прокоментував "мирні" ультиматуми, які висуває Кремль час від часу. За його словами, ультиматуми не можуть бути переговорами. У якості прикладу Зеленський навів Мінські та Стамбульські угоди, які Київ не підписав через наявність в документах ультимативних вимог.

"Було майже 200 мінських зустрічей, де не було вирішено жодного питання. Росія все блокувала. Чому? Бо не вигідно було завершувати війну. Тому обрано правильний процес - саміт миру, а потім розробка детального плану, а потім цей план буде передано Росії. І тоді побачимо, чи готові вони до завершення війни", - наголосив президент, коментуючи ультиматуми, які час від часу висуває Кремль.

Допомога Україні на ситуація на фронті

Президент подякував союзникам за надану допомогу, однак зазначив, що її обсягів не вистачить для перемоги у повномасштабній війні. За словами Зеленського, дипломатичний корпус працює цілодобово, аби суттєво збільшити надходження допомоги.

Ключове завдання України станом на зараз - не допустити наступальних кроків ЗС РФ на Харківському напрямку. Наразі на цій ділянці фронту ситуація стабілізувалася.

Відносини України та "нейтральних" держав

Зеленський хотів, аби Китай став справжнім другом для України. Раніше обидві держави були партнерами, однак ситуація кардинально змінилася після того, як Володимир Путін розпочав блокаду Чорного моря. За його словами, українці хотіли б, щоб Китай поважав територіальну цілісність та суверенітет нашої держави. Окремо Зеленський закликав Бразилію приєднатися до мирної ініціативи.

"Як тільки і Бразилія, і Китай доєднаються до тих принципів, які нас сьогодні об’єднали, ми будемо раді чути їх думки, навіть якщо вони не співпадають із більшістю світу. Це нормально – об’єднувати зусилля для закінчення війни", - додав очільник держави.

Раніше ми розповідали, що Зеленський різко відповів на ультиматум Путіна.

Вас може зацікавити:

В ООН запевнили, що підтримають всі ініціативи для встановлення "справедливого миру"

Скільки країн підписали комюніке саміту миру в Швейцарії. Фото

"Ми змусимо Росію здатися": Мелоні пояснила Кремлю, що буде в разі невиконання умов Заходу