RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

30 вересня

Всі новини

​Українська влада веде «певний діалог» з Молдовою щодо повернення українських чоловіків

Українська влада веде «певний діалог» із молдавськими колегами з питання повернення в Україну чоловіків призовного віку, які втекли за кордон від мобілізації.

Про це заявив посол України у Молдові Марко Шевченко.

За його словами, перш за все потрібно вирішити питання з тими «ухилянтами», яким Молдова відмовила у притулку, але які не повертаються до України.

Як вважає Шевченко, нинішні «законодавство та правова база з питань біженців і в Європі, і в Молдові не адаптовані під ситуацію, з якою зіткнулася Україна під час війни», і «жодна розроблена процедура не передбачала початок повномасштабної війни в Європі у XXI столітті і поява мільйонів біженців та тих, кого в народі називають „ухилянтами“».

«Щодо Молдови, у нас є певний діалог», — сказав посол.

При цьому він зазначив, що цю проблему складно вирішити, оскільки немає єдиної перевіреної статистики, скільки чоловіків призовного віку потрапили на територію Молдови.

Як ми повідомляли, у вівторок, 23 липня, Верховна Рада України проголосувала за продовження загальної мобілізації. Мобілізацію продовжено на 90 днів - з 12 серпня по 9 листопада 2024 року.