RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика

Новини

20 вересня

Всі новини

Росіяни можуть здійснити операцію під чужим прапором в Курській області - в РНБО зробили попередження

Росія може піти на вбивство своїх громадян на території Курської області, яку контролюють Сили оборони, щоб звинуватити у цьому українських військових.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко.

"Ключова стратегія ворога зараз - знайти будь-які "докази" злочинів Сил оборони в Курській області, але знайти їх реально неможливо, бо їх не існує. Тому ворог буде шукати різні історії, ми бачимо, що з'являються історії та відео з тими, хто виїхав в Суджі, різні свідки буцімто насильства над ними, далі ці історії нарізаються в новини, Росія намагається їх розігнати в соцмережах та по телеканалах на США та Близький Схід. Тобто, російська пропаганда буде подавати все так, що Україна творить насильство, а на території Курської області, яку контролюють Сили оборони, може бути гуманітарна катастрофа", - розповів Коваленко.

За словами експерта, росіяни вже поширюють фейки, щоб можна було звинувачувати українських військових.

"Ще одна пропагандистська стратегія Росії - поширення історій про злочини і приписування їх Силам оборони. Так, вже бачили відео про розстріляну жінку без жодних доказів причетності українських військових. Крім того, постійно поширюють фейки і вкиди, що українські диверсанти є ледь не в Москві. Це робиться для того, щоб залишити опцію, якою Росія користується історично - здійснити теракт проти своїх громадян, щоб потім провести певну міжнародну кампанію і звинуватити в цьому Україну. Так було вже з терактом у "Крокусі", який здійснили терористи ІДІЛ, що дуже давно мають тісні зв'язки з ФСБ РФ і звідти контролюються. І хоча тоді це провалилося, Росія не планує відходити від цієї тактики", - додав Коваленко.

Він наголосив, що Росія має великий досвід у проведенні терористичних актів і звинуваченні в їх здійсненні інших.

"Російська пропаганда вже запустила попередження про те, що українські ДРГ в цивільному одязі начебто пересуваються цивільним транспортом місцевого населення. Ми кілька днів тому отримали розвіддані про те, що ворог може здійснити в Курській області операцію під чужим прапором.

Росіяни раніше вже регулярно робили це на Донбасі і на Харківщині, подаючи переодягнених росіян за українських військових. Тому цілком можливо, що сили спецоперацій РФ можуть здійснити таку провокацію з вбивством населення на тій території Курської області, яку зараз контролюють українські Сили оборони. Один із можливих сценаріїв - буде вбито місцеве населення і взято в полон одного з українських військових, який начебто причетний до цього злочину. Ми передали ці розвіддані нашим оперативним співробітникам, ми не виключаємо цієї провокації, адже в росіян вже є досвід проведення подібних операцій", - додав Коваленко.

Як повідомляв "Апостроф", станом на середу, 14 серпня, ЗСУ зайняли у Курській області РФ місто Суджа та просунулися на захід до околиць райцентру Коренево.