RU  UA  EN

Неділя, 15 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Політика

Новини

14 вересня

Всі новини

Шоковані були навіть українські командири: WSJ дізналось неочікувані деталі про курську операцію

Курська операція здивувала не тільки росіян. Наприкінці липня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський зібрав старших офіцерів на секретну нараду, де розкрив зухвалий план щодо наступу у Курській області - першого великомасштабного вторгнення до Росії з часів Другої світової війни. Декого з присутніх на цій нараді план шокував.

Про це йдеться у статті The Wall Street Journal.

Зазначається, що курська операція справді вразила росіян і Путіна, підняла бойовий дух українців і продемонструвала США та іншим союзникам, що Україна здатна вперто боротися з окупантами.

Начальник штабу 61-ї механізованої бригади Артем Холодкевич заявив, що українці зруйнували міф про непереможність Росії, зробивши те, чого ніхто не робив вже 80 років.

Видання пише, що справжній результат цієї операції залежатиме від того, чи принесе вона тривалі успіхи, чи будуть значними втрати на полі бою, чи забезпечить політичні вигоди, які забезпечать ширшу військову підтримку від США і союзників, а також чи зміцнить позиції України на майбутніх переговорах.

Деякі військові стратеги та військовослужбовці без ентузіазму ставляться до операції. Головна претензія до Сирського - що він перекидає важливі резерви на новий фронт, поки Росія наступає на сході України. З іншого боку, багато хто високо оцінив цей крок генерала, вважаючи, що Україні необхідно грати на максимум, щоб змінити хід війни.

WSJ зазначає, що операція також є "сміливим гамбітом" для Зеленського, який опинивсяу пастці між наступом армії РФ та небажанням Заходу надати достатню кількість зброї.

"Він побачив, що тільки один актор може змінити статус-кво... Це ризиковано, але сміливо", — коментує військовий стратег і генерал-майор австралійської армії у відставці Мік Раян.

Як повідомляв "Апостроф", у російського диктатора Володимира Путіна впав рейтинг через курську операцію української армії.