RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

Залужний був проти курської операції ЗСУ: Politico дізналось причини

Колишньому головнокомандувачу Збройних Сил України Валерію Залужному не сподобалась ідея наступу у Курській області, коли її вперше озвучив президент Володимир Зеленський на початку року. Відомі причини такої позиції.

Про це йдеться у матеріалі видання Politico, яке посилається на інформовані джерела.

Як зазначили двоє високопоставлених військових чиновників України, Залужний був проти курської операції на території РФ, оскільки не було озвучено чіткого другого кроку після ймовірного успішного прориву російського держкордону елітними підрозділами ЗСУ, сформованими з чотирьох бригад.

"Залужний запитав: "Коли ви отримаєте плацдарм, що далі?". "Він так і не отримав чіткої відповіді від Зеленського. Він відчував, що це була гра", - повідомив один зі співрозмовників видання.

Також Politico пише, що проти вторгнення у Курську область виступив на той момент командир 80 десантно-штурмової бригади Еміль Ішкулов.

Як стверджують чиновники, Ішкулов висловив заперечення проти курської операції, боячись за бійців бригади. Оскільки могла виявитися надто вразливою на ворожій території і що це могло призвести до різкого збільшення кількості жертв.

Газета звернулась за коментарем до Залуженого щодо курської операції, однак він не відповів. Також марно намагалась зв'язатися з Ішкуловим.

Операція ЗСУ у Курській області РФ розпочалася 6 серпня 2024 року. Відтоді українці встановили контроль над сотнею населених пунктів. У вересні росіяни почали контратакувати.

Нагадаємо, екскомандира 80-ї окремої десантно-штурмової Галицької бригади – полковника Еміля Ішкулова було звільнено. Довкола цього виник скандал, адже проти звільнення виступили його побратими. Він прокоментував ситуацію, зазначивши, що говорив із самим головкомом ЗСУ Олександром Сирським.

Раніше Головнокомандувач ЗСУ повідомив, що українським Силам оборони вдалося зупинити просування російської армії на найгарячішому напрямку на фронті у Донецькій області - Покровському. Завдяки курській операції ЗСУ росіяни були змушені відтягнути частину сил.