Явних лідерів немає: з'явилися свіжі рейтинги електоральних симпатій українців

У виборах президента України мають намір взяти участь майже 70% виборців, проте рейтинги основних можливих кандидатів невисокі.

Про це свідчать дані опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" імені Іллі Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 25 травня.

"Серед кандидатів на президентський пост відсутні явні лідери, рейтинг усіх основних політиків досить невисокий", - йдеться в звіті соціологів.

На першому місці в списку можливих кандидатів йде Юлія Тимошенко, її підтримка серед тих, хто планує взяти участь у виборах, становить 13,3% (рівень підтримки мало відрізняється в різних регіонах).

На другому місці йде Анатолій Гриценко з 9,4% підтримки (його рейтинг вище в західному і центральному регіонах). На третьому - Юрій Бойко з 8,4% (його рейтинг забезпечують схід, південь і Донбас).

Замикають першу п'ятірку чинний президент Петро Порошенко - 7,6% (його рейтинг трохи вище на заході і трохи нижче на сході) і Олег Ляшко - 7,4% (його позиції трохи міцніше в центрі і на півдні).

Про своє небажання брати участь у виборах президента заявили 17% опитаних. Готові брати участь - 68%. Решта респондентів ще не визначилися з цим питанням.

Відзначається, що в ході дослідження було опитано 2019 респондентів віком від 18 років по всій Україні за винятком окупованих територій. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що якби парламентські вибори були проведені в травні, до Верховної Ради швидше за все пройшли б 8 партій.