RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Ліквідовані "Гіві" і Захарченко можуть зірвати вибори в Україні: у чому суть

У реєстрі виборців записані до 200 тисяч "мертвих душ" з Донбасу - людей, які померли на неконтрольованих українською владою територіях.

Про це повідомляє видання "Страна.ua".

Записувати в списки виборців померлих людей - це ще один спосіб масових фальсифікацій. Близько 200 тисяч голосів нині перебувають в "резерві".

Так, на порталі Державного реєстру виборців журналісти знайшли людей, які значаться живими та про смерть яких всім добре відомо. Однак українська влада робить вигляд, що вони про це не знають.

Наприклад, до реєстру виборців включено жителя Іловайська Михайла Толстих. Це командир батальйону сепаратистів "Сомалі" з позивним "Гіві", який загинув в Макіївці 8 лютого 2017 року. Його постійна виборча дільниця - №141380, будинок науки і техніки локомотивного депо Іловайська Донецької області.

Ще один приклад: в реєстрі виборців також числиться загиблий екс-ватажок невизнаної ДНР Олександр Захарченко. Однак він загинула 31 серпня 2018 року в Донецьку через вибух. Там людина записана з усіма відомими даними як і у ватажка так званої ДНР. Його виборчий ділянка розташована на вулиці Колодіна в Донецьку.

У виданні зазначають, що всю цю інформацію можна знайти в розділі "Перевірка включення" сайту Державного реєстру виборців.

""Страна" перевірила ще кілька людей, про яких достеменно відомо, що вони померли на неконтрольованих територіях. Всі вони до сих пір числяться серед живих виборців. Протилежні випадки, коли український громадянин, який помер на території невизнаних республік, виключений з реєстру виборців,"Странє" виявити не вдалося", - йдеться в повідомленні.

Така проблема пояснюється тим, що українська влада не має інформації про народжених та померлих в невизнаних ДНР і ЛНР.

Нагадаємо, що згідно з "законом про реінтеграцію Донбасу" документи, які підтверджують факт народження або смерті людини, видані на "тимчасово окупованих територіях", будуть визнаватися українськими державними органами. Але тільки в разі, якщо надійде заява про держреєстрацію народження або смерті в ЗАГС, розташований на контрольованій території.

До прийняття цього закону українська влада теж визнавала документи про народження та смерті, видані на непідконтрольних територіях. Але для цього заявнику потрібно було звернутися до суду.

Зрозуміло, що якщо про смерть жителя невизнаної "республіки" ніхто в органи української влади не заявив, то для виключення його зі всіляких списків і реєстрів не було жодних законних підстав.

Як повідомляв "Апостроф", розрахунок на те, що введення воєнного стану дозволить скасувати вибори або консолідувати навколо себе патріотично налаштованих виборців, не виправдався.