RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Починається хардкор: політтехнолог вказав на небезпечний момент для Порошенка

Скандал зі звільненням губернатора Одеської області Максима Степанова показав безпорадність Петра Порошенка і як кандидата, і як президента.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" висловив медіаексперт Олексій Ковжун.

"Якщо говорити про команду Порошенка, то на сьогодні є більш важлива новина, яка мене дуже здивувала, але залишилася за рамками обговорення. Це новина про те, що Порошенко звільнив губернатора Одеської області (Максима Степанова, - "Апостроф"), а той сказав, що нікуди не збирається йти. І у мене це викликало паніку, тому що це втрата керованості. За цим спостерігають інші люди, і у них з'являється відчуття, що "Акелла промахнувся". Поняття легітимності визначається не тільки юридично, а й рівнем довіри. Якщо ми віримо, що папірець, на якому написано "200" і зображена Леся Українка, є платіжним засобом, і в це вірять усі продавці і таксисти, то це 200 гривень. Як тільки хтось говорить: "Навіщо мені цей папірець", це руйнує віру в платіжний засіб. Влада теж тримається на вірі в те, що людина має право віддати наказ, а інші повинні його виконувати. Як тільки говорять: "Я нікуди не піду", це вже починається хардкор", - впевнений він.

За його словами, у Порошенка як президента і кандидата повинна бути різна риторика і різні підходи до проблем.

"До якогось моменту Порошенко тримався владної риторики, а потім рішуче перейшов із залу засідань, де говорять серйозні, нехай і трохи нудні речі, на арену цирку. А в будь-якому бою програє той, хто починає панікувати і втрачає керованість. Карл фон Клаузевіц (прусський воєначальник, - "Апостроф") писав, що паніка в тилу противника коштує повнокровної дивізії. Коли ти панікуєш, ти стаєш менш дієздатним, а якщо це помітно противнику, а особливо твоїм прихильникам, тоді ми чуємо "Акелла промахнувся". І коли оточення це розуміє, це може стати так званою каскадною помилкою, коли, наприклад, летить літак, і там відривається якийсь гвинтик. Ніхто цього не помічає, а потім раптом падає температура, відбувається розгерметизація, і лагодити вже пізно, і зробити нічого не можна", - додав експерт.

Детальніше про шанси кандидатів в президенти на перемогу і істерії суспільства, читайте в матеріалі "Апострофа": Ми ще побачимо Порошенка на білому коні і з шаблею в руці - політтехнолог.