RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Позови будуть, але гостро питання не стоїть: які фальсифікації були на виборах в Україні

На місцевих виборах, які пройшли в Україні в неділю, 25 жовтня, було зафіксовано ряд порушень, але це не стане причиною того, що вибори визнають сфальсифікованими.

Таку думку в колонці на "Апострофі" висловив політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Він зазначив, що деякі фальсифікації були можливі в організації самих дільниць.

"На дільницях по деяким населеним пунктам, наприклад, де було більше представників за одну політичну силу, тільки дві кабінки виставляли. Хоча їх повинно бути чотири-п'ять. Штучно створювалися черги, знижувалася відповідно явка, і в підсумку ці політичні сили наберуть менше голосів. Але законодавством тут нічого не зв'яжеш", - пише Петренко.

Він уточнив, що це фактично легальна технологія, яка дозволила в певному регіоні, де є відповідне зонування, або в певному районі міста, населеного пункту, зіграти на зниження явки. Але це не ті фальсифікації, з яким можна піти в суд.

Ще одна можливість фальсифікацій стосується друку бюлетенів. Зокрема постійних звернень комісій, щоб їх додрукували. Хоча їх і так давали більше, ніж потрібно було, щоб не було недостачі. Це теж очевидно робилося з якоюсь метою.

"В цілому, застосовувалася досить велика кількість різних прийомів. Тому буде багато позовів і результати будуть рахувати довго. Але вибори можна назвати такими, що відбулися. Тим більше в Україні немає нижньої межі явки, при якій вони рахувалися б такими, що не відбулися. Позови будуть, але не буде гострого питання, що ці вибори сфальсифіковані", - зазначив політичний експерт.

Детальніше читайте в колонці Ігоря Петренка на "Апострофі": Зеленському вдалося перехопити ініціативу, але "слугам" це мало допомогло: перші підсумки виборів 25 жовтня.