RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Партія "Наш край" звернулася до Зеленського через фальсифікації в Одеській обласній ТВК

Партія "Наш край" звернулася до президента Володимира Зеленського, як до гаранта Конституції, з вимогою звернути увагу на те, що відбувається в територіальних виборчих комісіях, зокрема в Одеській обласній ТВК.

Як заявила на прес-конференції в прес-центрі "Одеса-Медіа" голова обласної організації партії Марія Попова, причиною звернення стала фальсифікація підсумків виборів 25 жовтня.

"Наш край" звинувачує обласну виборчу комісію в підтасовуванні результатів виборів. Після підбиття їх підсумків виявилося, що голоси, віддані за дану політичну силу, безслідно зникли.

"Шановний Володимире Олександровичу, "Наш край" і 30 тисяч виборців просять звернути увагу на ситуацію. Вона кричуща. Ваші однопартійці творять речі, які дискредитують вашу партію і вас. Дуже просимо звернути увагу на це і повернути ситуацію в правове русло", - йдеться у зверненні.

Як розповіла політик, за підсумками виборів партія подолала 5%-й бар'єр в Одеську облраду і отримала 5,16% голосів. За підсумками голосування "Наш край" був у числі восьми партій, що пройшли в обласну раду, і на сьомому місці за кількістю набраних голосів. Однак при оголошенні результатів виявилося, що у партії вже 4,98% і до облради вона не потрапляє.

Зникнення голосів з підсумкового протоколу в обласній ТВК пояснили "витівками" комп'ютерного вірусу. Чому він знищив голоси на підтримку "Нашого краю" - не пояснили. Цифри інших партій, що виросли, показують, що голоси не "пропали", а їх поділили між іншими суб'єктами виборчого процесу.

"Наші голоси по-братськи поділили між собою наступні політичні сили - ОПЗЖ, "Слуга Народу", "За майбутнє", "Батьківщина" і партія Шарія", - впевнена Марія Попова.

Адвокат партії у даній справі Олександр Лещенко розповів подробиці історії. За його словами, фальсифікація проходила в обласному виборчкомі.

"Фальсифікації відбувалися на стадії передачі документів в обласний виборчком, який використовував недостовірні дані і ми маємо тому численні підтвердження", - говорить адвокат і наводить дані комісій, коли 20 голосів за "Наш край" перетворювалися в 12.

Партія подає вже третій позов у справі, два попередніх судді відхилили - суд вимагав надати протоколи. "Наш край" передав копії, однак вони не підійшли. Оригінали були витребувані у обласної виборчої комісії, однак вона запити проігнорувала обидва рази. Після цього судді просто відмовляли партії в задоволенні позову.

Голова Одеської обласної організації партії "Наш край" Марія Попова зазначила, що крім звернення до президента партія має намір продовжувати судитися за права своїх виборців і при необхідності дійде і до європейських інстанцій.

"Якщо апеляція нам відмовить, ми будемо йти до кінця, і відстоїмо голоси наших виборців. Підемо навіть в європейські структури, якщо ми не зможемо добитися справедливості в Україні", - заявила Марія Попова.