RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Перемога Макрона: експерти розповіли, чого очікувати Україні від Франції

Ставлення Франції та України багато в чому будуть залежати від української сторони, якій необхідно налагодити відносини з новим президентом Еммануелем Макрона і його оточенням, а також активізувати політику не слів, а конкретних пропозицій на французькому напрямку. Таку думку висловили опитані "Апострофом" експерти.

Так, на думку фахівця з Франції з Інституту всесвітньої історії НАНУ Оксани Мітрофанової, Макрон буде стежити за тим, як Україна і Росія будуть виконувати Мінські домовленості, що передбачає як посилення, так і послаблення санкцій проти РФ.

"При першому наближенні можна вважати, що Макрон продовжить політику свого попередника. В деталях же, багато чого буде залежати від складу французького уряду і парламенту, а також від дій України і Росії", - погоджується в активіст української громади Франції та заступник асоціації Ukraine Action Ігор Решетняк.

На його думку, після багаторазових спроб Кремля втрутитися в передвиборну кампанію у Франції Україна зараз має унікальний шанс поділитися з Парижем досвідом боротьби з фейками і пропагандою. У більш далекій перспективі політика Парижа буде залежати від здатності українського уряду і основних партій сформувати чітку єдину стратегію щодо Донбасу і Криму.

За словами професора геополітики в бізнеc-школі ICN в Нансі (Франція) Олександра Мельника, на Макрона дуже вплинуло втручання РФ у вибори, особливо хакерські атаки і ьрехня російських ЗМІ.

"Він зрозумів, що Росія Путіна - антипод усіх його цінностей. Іншими словами, потрібно готуватися до того, що буде зберігатися діалог Франції з Росією. Але цей діалог буде з позиції сили, з позиції впевненості в собі. Мова сили - це єдина мова, яку Путін розуміє ", - підкреслив Мельник.

Більш детально про перспективи відносин між Україною та Францією після обрання президентом Еммануеля Макрона читайте у матеріалі "Перемога Макрона: катастрофа скасовується, але Україна все ще може програти", опублікованому на "Апострофі".