RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Не Крим і не Донбас: названа головна ставка Путіна у війні проти України

Відомий український історик та публіцист Ярослав Грицак назвав головну причину російської військової агресії проти України.

Свою думку з цього питання він виклав у інтерв'ю "Апострофу".

"Війна, власне, йде навколо питання, чи залишиться Україна в орбіті російського впливу". Саме в цьому полягає головна ставка війни. Не Янукович, не Донбас, не Крим. Для Путіна відхилення України в бік Європейського союзу є стратегічною загрозою для безпеки Росії", - вважає Грицак, додаючи, що російський президент не дасть згоди на вступ України в ЄС навіть незважаючи на те, що асоціація по суті нічого не дає.

Історик наголошує, що між Україною і Росією відбувається серйозна розбіжність політично, національно, в цінностях. Причиною тому Грицак називає появу в Україні нового середнього класу з європейським набором цінностей, який не терпить тоталітарних систем.

"Відома пісня про Путіна виникла в Харкові, в середовищі харківських хуліганів. А хто ці люди? Це молоді люди, які мають в більшості своїй вищу освіту. Я про це середовище. Це середовище створює головну точку відмінності між Україною і Росією", - пояснює Грицак.

У цьому контексті він вказує на тісний зв'язок культури, політики і економіки.

"Їх не можна розглядати окремо. Щоб зачепилася економіка, потрібно, щоб вона спочатку зачепилася політично, але щоб ця політична шестерня повернулася, треба, щоб були певні цінності в суспільстві. Якщо цінностей не буде – зриваються зубці", - каже історик. При цьому додає, що в Україні відбувся збіг – все запрацювало разом.

"Але зараз я з деяким сумом скажу: цей механізм знову проскакує. Нам знову не вдалося", - зазначає Грицак.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю на "Апострофі" – "Головна ставка Путіна у війні – не Донбас і не Крим – відомий історик".