RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Дипломат розповів, яку зброю Україна вже отримує від США

Посол України в США Валерій Чалий повідомив, що Україна вже зараз отримує оперативно-тактичну зброю, включаючи гранатомети від США.

Про це він розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Я тільки можу сказати, що всі контракти, які існують, знаходяться в рамках міжнародного законодавства. І Україна, як країна, належним чином виконує вимоги експортного контролю, має право на закупівлю озброєнь. Список широкий, але обмежується тактичним видом озброєнь, летальним в тому числі. Тому мені дивно було чути від деяких наших політиків, що Америка не надає зброї. Америка дає зброю, але ця зброя оперативно-тактичне. Це наступний етап поглиблення взаємодії і, очевидно, більш потужний сигнал Росії", - заявив він.

На думку Чалого, президент США Дональд Трамп підпише законопроект про надання Україні 50 мільйонів доларів на летальну озброєння, що вже пройшов Конгрес і Сенат, ще в цьому році.

"А що стосується надання більш потужного летального зброї, то це окреме рішення, яке повинно бути прийнято саме президентом, всі підготовчі процедури на сьогоднішній день проведені. Це політичне рішення, і воно буде прийматися з оглядкою на національні інтереси США. Сподіваємося, що наші аргументи про те, що надання такого озброєння ще до президентських виборів в Росії, є дуже важливим і стане додатковим важелем впливу, будуть почуті", - сказав посол.

Як повідомляв "Апостроф", Палата представників Конгресу США проголосувала за виділення 350 млн дол на допомогу Україні в сфері безпеки. Тепер справа за Сенатом і президентом США.