RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Росія може піти на військове загострення у відносинах із Заходом: Путіна попередили про наслідки

Президент РФ Володимир Путін може піти на загострення в Україні, але це буде означати перетворення Росії в аналог СРСР або КНДР.

Про це повідомив російський політолог Дмитро Орєшкін в колонці на "Апострофі".

"Якщо Путін посилить дії проти України, то нарветься на черговий цикл санкцій і консолідованого спротиву Заходу. І якщо він раціональний в європейському сенсі цього слова, то він на це йти не повинен. Але, з іншого боку, є і прямо протилежна логіка - ірраціональна з точки зору Європи, але зате дуже навіть раціональна з точки зору Азії: створити ще більш небезпечну ситуацію, щоб сформувати базу для переговорів, налякати. Приблизно так вчинив Кім Чен Ин, коли запускав цілий ряд ракет, щоб з ним рахувалися. Це буде означатиме виключення себе з групи осудних, шанованих або передбачуваних держав і перехід вже чисто до радянської технології взаємодії з Заходом, коли ніякі договори не виконуються - реалізовуються тільки вимушені силовими методами і кроками. Грубо кажучи, це означає, що ми різко загострює ситуацію в Україні і потім заявляємо Америці: ми припинимо це, ви нам дасте то-то і те-то", - написав він.

Орєшкін вважає, що путінські еліти можуть піти на такий крок, хоча це і буде означати певні жертви для них.

"Це повністю виключає Росію з світової спільноти на рівні так країн, які мають здатність домовлятися і переводить її на рівень КНДР або Радянського Союзу. Але для путінських еліт це цілком реальний варіант. Я не знаю, чи зважаться вони, тому що половина еліт розуміє, що після цього їм доведеться сидіти безвилазно в Росії і попрощатися зі своїми західними авуарами, чому вони, швидше за все, раді не будуть. Але якщо силовий блок переважить, то цілком можна собі уявити спробу підкинути дров у багаття на Сході України - з тим щоб налякати Захід і створити собі більш виграшні тактичні умови для переговорів", - зазначає політолог.

Читайте докладніше в колонці Дмитра Орєшкіна на "Апострофі": У Путіна труднощі через США, Україні потрібно бути готовою до небезпечних сценаріїв.