На Заході розповіли, чому Путін відмовився від "Новоросії" і не пішов штурмом на Маріуполь

Західні санкції зіграли свою роль в тому, що Кремль відмовився від своїх початкових ідей про створення "Новоросії" і не став розгортати наступ на Маріуполь в 2014 році.

Про це "Апострофу" розповів колишній посол ЄС в Москві, британський політолог Майкл Емерсон.

За його словами, введення санкцій Європейського Союзу проти Росії в 2014 році було важливим з точки зору зміни стратегічних планів Москви щодо України.

"Якщо пам'ятаєте, чотири роки тому гули розмови про "Новоросію", які створили картинку, як російська армія рухається від Донецька і Луганська на південь до Маріуполя, а потім в Одесу і аж до Придністров'я. Це був спекулятивний сценарій, його більше немає. І одне з пояснень полягає в тому, що вплив санкцій і можливе їх посилення відвадили Путіна від намірів просуватися далі", - каже колишній посол.

Також Емерсон вважає, що санкції можуть бути посилені, якщо Путін зважиться на "нову велику авантюру". У цьому випадку, як приклад, на території Росії може бути припинено дію фінансової системи переказів SWIFT.

"Але зараз це не на порядку денному. Якщо точніше, зараз статус-кво відносин на низькому рівні", - підкреслює політолог.

Детальніше про зовнішню політику Росії і санкції Заходу проти Кремля читайте в інтерв'ю колишнього посла ЄС і політолога Майкла Емерсона для "Апострофа": Є пояснення, чому війська Путіна не пішли на Маріуполь і Одесу.