RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Стало відомо про зміну топ-чиновника ЄС в Україні

Серед дипломатів йдуть розмови про те, що глава представництва Європейського союзу в Україні Хьюг Мінгареллі збирається покинути свою посаду раніше покладеного терміну.

Про це "Апострофу" стало відомо з власних джерел серед західних дипломатів в Україні і у вітчизняному дипкорпусі.

"До мене доходила така інформація. Але поки - це тільки на рівні розмов", - повідомив один з парламентаріїв, що попросив про анонімність.

Інший зазначив, що чутки про наміри посла ЄС "не нові", але конкретики в цьому питанні немає.

Термін планової ротації у Мінгареллі настане тільки через два роки. Він працює в Україні з початку вересня 2016 року. При цьому всі три попередника Мінгареллі в Україні працювали повні чотири роки.

Співрозмовник видання серед "єврооптимістів" припустив, що француз італійського походження Мінгареллі, якому вже 64 роки, вирішив піти на спокій (мінімальний вік виходу на пенсію у Франції - 62 роки).

"Взагалі-то у нього вже пенсійний вік. Можливо, тут (у питанні можливої відставки Мінгареллі, - "Апостроф") технічні обставини, а не дипломатія", - припустило джерело.

Називають й іншу причину, яка нібито змусила Мінгареллі задуматися про відставку. Зі слів співрозмовника із середовища західних дипломатів, у коридорах ЄС прохолодно поставилися до компліментів постпреда на адресу української влади, на які той став щедрий останнім часом. При цьому його судження багато в чому розходяться з оцінками українців, відображених у соціологічних опитуваннях.

Втім, існує й інша причина, чому представник ЄС в Україні хоче піти завчасно. Як повідомив "Апострофу" західний дипломат, який побажав залишитися невідомим, Мінгареллі нібито з тривогою спостерігає за характером виборчої кампанії в Україні і, припускаючи несподівані і неприємні пертурбації, не хоче залишатися в цей період на своїй посаді. Очевидно, для того, щоб не брати на себе відповідальність за можливі ускладнення.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": На французьку пенсію: чому постпред ЄС вирішив виїхати з України до виборів.