RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На французьку пенсію: чому постпред ЄС вирішив виїхати з України до виборів

У політичних колах говорять про дострокову відставку Мінгареллі з посади постпреда ЄС

У політичних колах говорять про дострокову відставку Мінгареллі з посади постпреда ЄС Фото: Getty Images

Глава представництва Європейського союзу (ЄС) в Україні Хюг Мінгареллі має намір залишити посаду, не чекаючи планової ротації. Про це "Апострофу" повідомили, незалежно один від одного, кілька джерел. Як вплине це звільнення на місію Євросоюзу, розбиралося наше видання.

Інформація розійшлася

Співрозмовники "Апострофа" серед західних дипломатів в Україні і у вітчизняному дипкорпусі розповіли виданню про наміри Мінгареллі залишити посаду раніше відведеного терміну. Нібито мова йде про те, що представник Євросоюзу в Україні хоче залишити свою посаду до кінця березня 2019 року. Інформацію підтвердили два народних депутати з числа так званих єврооптимістів, які тісно спілкуються з постпредом ЄС.

"До мене доходила така інформація. Але поки - це тільки на рівні розмов", - повідомив один із парламентаріїв, що попросив про анонімність.

Інший зазначив, що чутки про наміри посла ЄС "не нові", але конкретики в цьому питанні немає.

Цікаво, що термін планової ротації у Мінгареллі настане тільки через два роки. Він працює в Україні з початку вересня 2016 року.

Водночас його попередник Ян Томбінський працював протягом чотирьох років із 2012 по 2016 рік. Перед ним Жозе Мануель Пінту Тейшера працював з 2008 по 2012, а Ієн Тіндалл Боуг - з 2004 по 2008.

Співрозмовник видання серед "єврооптимістів" припустив, що француз італійського походження Мінгареллі, якому вже 64 роки, вирішив піти на спокій (мінімальний вік виходу на пенсію у Франції - 62 роки).

"Взагалі-то у нього вже пенсійний вік. Можливо, тут (у питанні можливої відставки Мінгареллі, - "Апостроф") технічні обставини, а не дипломатія", - припустило джерело.

Називають й іншу причину, яка нібито змусила Мінгареллі задуматися про відставку. Зі слів співрозмовника із середовища західних дипломатів, у коридорах ЄС прохолодно поставилися до компліментів постпреда на адресу української влади, на які той став щедрий останнім часом. При цьому його судження багато в чому розходяться з оцінками українців, відображених у соціологічних опитуваннях.

Мінгареллі дійсно не раз хвалив політичне керівництво України. Наприклад, у лютому він заявив наступне: мовляв, якщо ви не бачите реформ у країні, ви "або ідіоти, або люди з обмеженою точкою зору". Правда, йому довелося виправдовуватися, що його слова, наче, дуже вільно перевели, і насправді він таким чином закликав прискорити реформування України.

Також він ставив у приклад децентралізацію, проведену в Україні, завдяки якій, на його думку, життя "мільйонів конкретних українців - без будь-яких сумнівів - покращилося". А в листопаді він підкреслив досягнутий завдяки нинішній владі "значний прогрес" в країні, в силу якого відбувається "значне поліпшення умов життя українського народу".

Це при тому, що згідно з результатами спільного соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології, Центру Разумкова та Соціологічної групи "Рейтинг", 78% жителів України вважають, що країна рухається в неправильному напрямку.

Втім, існує й інша причина, чому представник ЄС в Україні хоче піти завчасно. Як повідомив "Апострофу" західний дипломат, який побажав залишитися невідомим, Мінгареллі нібито з тривогою спостерігає за характером виборчої кампанії в Україні і, припускаючи несподівані і неприємні пертурбації, не хоче залишатися в цей період на своїй посаді. Очевидно, для того щоб не брати на себе відповідальність за можливі ускладнення - а президентські вибори в Україні обіцяють бути надзвичайно гарячими, і Мінгареллі в будь-якому випадку доведеться озвучувати публічну позицію з тих чи інших подій. "Хюг був одним із тих, хто створив тут позицію підтримки Порошенка, хоча і критикував його іноді. Зараз він, таке враження, що не хоче бути заручником ситуації", - сказав "Апострофу" західний дипломат. Більш того, зі слів нашого джерела в європейських дипломатичних колах, в ЄС вже провели підбір кандидатів, і відповідне кадрове рішення буде прийнято вже в кінця січня.

Що змінює рокіровка

Хоч би чим була зумовлена ситуація з Мінгареллі, на відносини Києва з Євросоюзом вона вплине мало - як і прихід нового постпреда ЄС, вважає колишній прес-секретар МЗС Олег Волошин. На його думку, вплив представництва ЄС на відносини всередині України "дуже знизився". "Ця фігура була важлива, коли євроінтеграція була ключовим напрямком у внутрішніх дискусіях і зовнішній політиці, коли Київ бився за угоду про асоціацію з Євросоюзом і безвізовий режим з ним. При Януковичі посол ЄС також виконував роль наглядача над дотриманням демократичних свобод... Але порядок євроінтеграції для Києва вичерпано. Про членство України в Євросоюзі кажуть туманно. Із великих завдань залишилася хіба що угода про "відкрите небо" (про спільний авіаційний простір між Україною та ЄС, - "Апостроф"). У питанні конфлікту з Росією важливіша думка окремих країн, передусім Німеччини. І дзвінки Меркель (канцлер ФРН Ангела Меркель, - "Апостроф") Порошенку і Путіну в момент кризи в Керченській протоці мають значення набагато більше, ніж вплив Туска (президент Європейської Ради Дональд Туск, - "Апостроф") і всього Європарламенту", - сказав "Апострофу" дипломат Волошин.

Втім, він додає: під час виборчої кампанії роль ЄС (і самого його постпреда), чиї структури спостерігатимуть за прозорістю і чесністю виборів, посилиться. "Та ж Німеччина не може оцінювати якість виборів, а євродепутати можуть виступати, наприклад, щодо свободи преси", - зазначає екс-спікер МЗС.

А ось член делегації України на переговорах із ЄС в 2007-2010 рр. Вадим Трюхан наполягає: офіс Мінгареллі залишається важливим джерелом інформації для керівництва ЄС про події в Україні і базисом для вироблення рішень щодо нашої країни. І не в останню чергу - через самого главу представництва, який займався Україною протягом багатьох років і на різних посадах. "Мінгареллі досконально знає ситуацію у нас, причому інформація до нього приходить з різних джерел - це і різні інститути влади, і громадянське суспільство. Плюс сам дипломат - досить амбітна людина. Він буде максимум зусиль спрямовувати на те, щоб його місія стала результативною, щоб Україна старанно виконувала умови угоди про асоціацію та інших договорів, укладених з ЄС, поступово стаючи success story (по-англійськи історія успіху - "Апостроф"), - каже Трюхан.

Але якщо вибори обернуться скандалом за участю нинішньої влади, і досвідчений франко-італієць, завдяки своїм зв'язкам, це допускає, його бажання розсудливо виїхати з країни можна пояснити.

"Апостроф" направив письмовий запит про ситуацію з Мінгареллі в представництво ЄС. На момент публікації матеріалу ми не отримали відповіді.

Читайте також

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом