RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 квітня

Всі новини

Почалася "епоха примирення" Заходу з Росією: дипломат пояснив, до чого готуватися Україні

Повернення Росії до Парламентської асамблеї Ради Європи може стати прецедентом для подальших дій по зняттю санкцій з Кремля.

Про це в інтерв'ю BBC розповів дипломат Дмитро Кулеба.

За його словами, рішення в ПАРЄ є початком "епохи примирення з Росією".

"Все, що бачили дипломати за лаштунками, вилізло назовні в найбільш брутальному, яскравому вигляді. Подивіться на збільшення візитів до Росії та візитів російських лідерів на Захід, зокрема в ЄС. Російського прем'єр-міністра Медведєва радо приймали у Франції, усміхалися. У групі "Великої двадцятки" з Путіним провели всі зустрічі. Потрібно усвідомити, що епоха, коли всі стояли одним фронтом з Україною в протистоянні з агресором, добігла кінця. Партнери, які були пліч-о-пліч з нами в одному форматі, не враховують наших інтересів в інших форматах. Почалася складніша, драматичніша гра. В неї варто грати. Потрібно багато витримки й розуміння того, що грати доведеться в довгу", - відзначає Кулеба.

Дипломат вважає, що тепер під час дискусій про продовження санкції в ЄС будуть наводити приклад ПАРЄ: "Мовляв, небо на землю від цього не впало".

До можливості діалогу з Росією на майбутніх сесіях ПАРЄ Кулеба також ставиться скептично.

"У мене є розуміння наших російських партнерів, яке не дозволяє мені припустити, що все буде так легко. Тільки якщо росіяни бачать, що можуть щось здобути від поступки чи компромісу, то йдуть на них. Я не відкидаю культури діалогу. Просто одна справа - це діалог двох цивілізованих людей за столом. Інша - діалог з нападником на вулиці, який хоче поцупити в тебе гроші", - підкреслив Кулеба.

Нагадаємо, докладніше про повернення Росії в ПАРЄ читайте в матеріалі "Апострофа": ПАРЄ повертає Росію: хто винен і що робити Україні.