RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

"Єврооптимісти" закликали нардепів заборонити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі

Верховна Рада України має скасувати рішення про імпорт електроенергії з Російської Федерації та Білорусі через загрозу євроінтеграції України та скасування міжнародних санкцій проти РФ.

Про це йдеться в заяві об'єднання "Єврооптимісти", розміщеному на офіційній сторінці в Facebook.

Об'єднання "Єврооптимісти" зазначило, що імпорт електроенергії з РФ і країн СНД в Україні несе в собі ряд економічних, політичних та безпекових ризиків, порушує зобов'язання України відповідно до угоди про асоціацію з Європейським Союзом (ЄС).

"Порушення євроінтеграційних зобов'язань України в частині енергетики, а саме, інтеграція об'єднаної енергосистеми України (ОЕС) до загальноєвропейської енергосистеми ENTSOE передбачена угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Прямі двосторонні договори з РФ будуть гальмувати процес відпадання від РФ і Білорусі та інтеграції з ринками ЄС . І більш того, перед внесенням відповідних змін до закону, повинні були пройти консультації з ЄС", - йдеться в заяві.

"Єврооптимісти" відзначають, що імпорт з РФ може привести до скасування міжнародних санкцій проти країни-агресора.

"Рішення закуповувати електроенергію в РФ за заниженими цінами у осіб, які перебувають під дією санкцій США, може стати підставою для ослаблення або скасування санкцій щодо РФ", - йдеться в заяві.

Також вони звернули увагу на загрозу енергетичній безпеці України, якщо країна не від'єднається від мережі РФ і Білорусі.

"Єврооптимісти" закликають ВРУ скасувати рішення щодо імпорту електроенергії з РФ як таке, яке носить в собі загрози енергетичній безпеці держави, підриває довіру країн-партнерів і ЄС", - зазначається в заяві.

18 вересня Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який була пролобійована правка - дозволити закуповувати українським споживачами електроенергію з країн СНД за двосторонніми договорами. За словами автора правки Андрія Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

Україна з 2015 року не імпортувала електроенергію з РФ. 1 жовтня 2019 року було здійснено перше постачання електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВт. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з бізнесменом Ігорем Коломойським.

Раніше народний депутат України, колишній голова Служби безпеки Валентин Наливайченко заявив, що міжнародні партнери України висловлюють стурбованість тим, що Україна купує електроенергію у російській компанії "Інтер РАО", керівник якої Ігор Сечін знаходиться під санкціями США за анексію Криму. Він підкреслив на неприпустимості ведення бізнесу з країною-агресором.