RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Економічний "прорив" і санкції для Росії: фото, відео і всі деталі візиту Зеленського в Литву

У середу, 27 листопада, президент України Володимир Зеленський відвідав Литовську республіку, куди він прибув з делегацією зі столиці Естонії, Таллінна. Зокрема, він обговорив з президентом Литви Гітанасом Науседом санкції проти Росії і перспективи економічного співробітництва.

20:47 Офіс президента опубліковав найкращі фото офіційного візиту Зеленского до Литви:

Зеленский в Литве
1 / 1
Зеленский в Литве
1 / 1
Зеленский в Литве
1 / 1
Зеленский в Литве
1 / 1
Зеленский в Литве
1 / 1
Зеленский в Литве
1 / 1
Зеленский в Литве
1 / 1
Зеленский в Литве
1 / 1
Зеленский в Литве
1 / 1
Зеленский в Литве
1 / 1

16:08 В Україні відкриється друга литовська сонячна електростанція.

"Приємно, що литовські компанії не тільки не залишають український ринок, а й продовжують розвивати інвестиційні проекти. Сьогодні в Україні відкривається друга литовська сонячна електростанція – на Івано-Франківщині", - заявив Зеленський.

14:27 Зеленський заявив, що хотів би чіткого розуміння, коли і як можна зупинити війну на Донбасі, і зазначає, що готовий до переговорів у різних форматах у рамках "нормандської зустрічі" 9 грудня в Парижі лідерів України, Франції, Німеччини та Росії.

"Ми не очікуємо, що завтра припинимо війну, але я хочу чіткого розуміння, як президент України, коли і як ми можемо зупинити війну", - сказав він на брифінгу в Вільнюсі після зустрічі з президентом Литви Гітанасом Науседою.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи готовий він до зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним один на один, Зеленський зазначив: "Я думаю, що там буде багато двосторонніх форматів. Я впевнений, що там може бути формат і з пані Меркель, і з паном Макроном, і з паном Путіним. Ми готові до будь-яких форматів в форматі "нормандської четвірки" говорити про це".

14:00 Зеленський заявив, що Литва була і залишається надійним партнером і союзником України на всіх міжнародних майданчиках.

"У нас також є спільне бачення розвитку Східного партнерства. І ми розраховуємо на подальшу підтримку наших зусиль щодо приєднання України до Програми розширених можливостей НАТО", - сказав він.

Володимир Зеленський зазначив, що особливу увагу в ході переговорів сторони приділили перспективам торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва, яке демонструє позитивну динаміку.

13:20 За результатами засідання ради президентів України і Литовської Республіки, яке відбулося під головуванням Володимира Зеленського та Гітанаса Науседи, був підписаний ряд документів.

Зокрема, глави держав підписали Декларацію про розвиток стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою на період з 2020 по 2024 роки. Декларація стане своєрідною дорожньою картою розвитку українсько-литовських відносин рівня стратегічного партнерства.

13:15 Офіс президента України оприлюднив відео участі Зеленського і лідера Литовської Республіки в роботі українсько-литовського економічного форуму.

13:04 Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що санкції Європейського союзу проти Російської Федерації повинні зберігатися, і він сподівається, що найближчим часом будуть прийняті конкретні рішення для врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Ми вважаємо, що європейські санкції щодо Росії повинні зберігатися, тут ми згодні повністю з моїм колегою (президентом України Володимиром Зеленським, - "Апостроф"). І ми сподіваємося, що найближчим часом будуть прийняті конкретні рішення для врегулювання конфлікту на Донбасі, які будуть прийнятні для обох сторін", - сказав він на брифінгу в середу у Вільнюсі після зустрічі із Зеленським.

У свою чергу, Зеленський подякував Литві за практичну допомогу, яку вона надає. Йдеться і про медичну реабілітацію поранених українських військових, і про соціальну відбудову Донбасу, зокрема проект облаштування школи в Авдіївці вартістю 1 млн євро.

11:05 У Вільнюсі розпочалася зустріч Зеленського з президентом Литви Гітанасом Науседою.

Офіційна церемонія зустрічі відбулася біля Президентського палацу. Глави держав оглянули стрій роти почесної варти. Пролунали державні гімни України та Литви.

Після завершення зустрічі під головуванням Володимира Зеленського та Гітанаса Науседи відбудеться Дванадцяте засідання Ради президентів України та Литовської Республіки. Також будуть підписані двосторонні документи.

Потому глави держав проведуть зустріч з представниками ЗМІ. Крім того, президенти України та Литви візьмуть участь в Українсько-литовському економічному форумі.

10:07 Почалася офіційна церемонія зустрічі Зеленського в Литві.

Президент України і президент Литви Гітанас Науседа обговорюватимуть двосторонні політичні та економічні відносини, питання безпеки і оборони, євроатлантичної інтеграції України, співпрацю в галузі енергетики, інновацій, транспорту і соціальної політики.

09:35 Зеленський прибув до Вільнюса пізно ввечері у вівторок. Його зустрів міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс. У середу розпочнеться офіційна частина візиту.

Також обговорюватимуться питання відносин України з Європейським Союзом і НАТО, а також проблема війни на Донбасі і мирні переговори в нормандському форматі.

Напередодні візиту радник із зовнішньої політики Президента Литви Аста Скайсгіріте заявила, що литовська сторона зацікавлена почути, яким буде наступний курс Президента України, як він планує вирішити ситуацію на сході України і як країна буде проводити реформи і інтегруватися в Європу. Зі свого боку, Литовська республіка заявляє про готовність і надалі надавати всебічну допомогу.

Нагадаємо, 26 листопада президент Володимир Зеленський здійснив візит до Естонії. Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Курс на ЄС і "удар" по Коломойському: як проходить візит Зеленського в Естонію.