RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

На заваді - сумнівні рішення судів у справі Суркісів: посол ЄС висловився про транш МФВ

На заваді отримання Україною траншу МВФ можуть стати сумнівні рішення українських судів у справі братів Суркісів, а також негативний розвиток ситуації навколо українських антикорупційних структур.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив глава делегації ЄС в Україні, естонець Матті Маасікас.

"Єврокомісія спостерігає за декількома моментами. Макрофінансова допомога від ЄС політично пов'язана з програмою МВФ. Тут немає технічного зв'язку, а політичний – є. Ми повинні бути впевнені, що МВФ скаже, що все йде у відповідності з погодженим планом. Є й інші речі, які викликають велике занепокоєння, наприклад, судове рішення по справі Суркісів проти Приватбанку. І питання, пов'язані з незалежністю Нацбанку, що виникли цього літа, – це теж те, за чим спостерігає Єврокомісія. Тож виплата навіть першого траншу – це не тільки технічна справа", - сказав Маасікас.

2 вересня Печерський райсуд Києва під головуванням Сергія Вовка задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до ПриватБанку на 350 млн доларів. А 8 вересня ВС зупинив виконання цієї ухвали. Ці кошти, які були конвертовані у капітал банку під час його націоналізації в рамках процедури bail-in.

Раніше американська аудиторська компанія Kroll констатувала незаконність походження мільйонів на рахунках офшорів Суркісів. У звіті аудитори, зокрема, вказують, що накопичувалися ці гроші через схему кредитів та депозитів, внаслідок чого з "Привату" було виведено щонайменше 150 млн дол.