RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

ООН прийняла посилену резолюцію щодо Криму: які країни голосували проти

У середу, 16 грудня, Генеральна Асамблея ООН прийняла оновлену українську резолюцію щодо ситуації з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, в якій відображено численні факти їх порушень на тимчасово окупованому півострові.

Про це повідомили в прес-службі МЗС України.

В українському зовнішньополітичному відомстві підкреслили, що оновлена резолюція чітко визначає нелегітимність органів і посадових осіб РФ в Криму - на рівні ООН вперше зафіксовано, що такі посадові особи повинні розглядатися тільки як "окупаційна влада Російської Федерації".

"Документ констатує, що Росія не виконує міжнародні зобов'язання в галузі прав людини і міжнародного гуманітарного права. Відзначається, що рівень дотримання прав людини в Криму після його окупації Росією значно знизився також тому, що РФ є учасницею меншої кількості відповідних міжнародних договорів, ніж Україна" , - зауважили в прес-службі українського МЗС.

У резолюції ГА ООН особливо підкреслено, що Росія використовує пандемію COVID-19 для введення невиправданих обмежувальних заходів на півострові, посилюючи репресії проти населення, зокрема шляхом залучення ФСБ.

"Резолюція закликає посилити взаємодію в рамках міжнародних структур, щоб змусити Росію як окупаційну владу виконувати зобов'язання відповідно до міжнародного гуманітарного права", - відзначили українські дипломати, нагадавши, що це вже п'ята поспіль резолюція Генасамблеї з правозахисної проблематики в окупованому Криму і дев'ята в контексті міжнародного реагування на спробу анексії Росією українського півострова.

Проти неї проголосували Росія, Вірменія, Білорусь, Китай, КНДР, Індія, Іран, Киргизстан, Сербія, Венесуела і деякі інші країни ООН.

Як повідомляв "Апостроф", окупаційна влада анексованого Криму загрожують Україні міжнародними судами через водної блокади півострова.