RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

28 вересня

Всі новини

Окупанти готуються до гучного піару в ООН через катастрофу в Криму: чим це загрожує Україні

Окупаційна влада анексованого Криму погрожує Україні міжнародними судами через водну блокаду півострова. Дії Києва щодо перекриття Північно-Кримського каналу (СКК), за версією російських ставлеників, нібито порушують права кримчан, а тому вони мають намір звертатися за захистом їхніх прав до ООН.

Про правову позицію окупантів і перспективи розгляду "позову" розповів в коментарі "Апострофу" вчений-юрист, екс-постпред України в Криму Борис Бабин.

Як стало відомо, міжнародний позов планує подавати від імені "Кримського виробничого рибокомбінату", розташованого в Красноперекопському районі, керівник юридичної експертної групи "уряду" в анексованому Криму Олександр Молохов.

До 2014 року підприємство займалося розведенням риби в прісних водоймах, які наповнювалися з СКК. За версією окупаційної "влади", після того, як уряд України припинив подачу води у відповідь на анексію півострова, вся риба на підприємстві загинула. Робота комбінату була паралізована, і його власники нібито зазнали багатомільйонних збитків.

З 2017 по 2018 роках юристи окупантів зверталися до господарських судів України з позовами проти Державного агентства водних ресурсів України та Управління СКК, але їхні заяви були відхилені. Олександр Молохов і його "юридична команда" просто не платили судові збори. Отримавши відмови від української Феміди, представники рибного комбінату звернулися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з претензіями на адресу державних структур України. Влітку поточного року ЄСПЛ відхилив претензії російських юристів і не став розглядати їхній позов проти України.

"Окупаційний "позов" спочатку був фейком. Вони звернулися до господарського суду, але судовий збір не платили, тому що не були зацікавлені в проведенні самого розгляду. Адже в такому випадку виявилася б повна юридична неспроможність їх позиції. "Позов" в українському суді потрібен був окупантам "для галочки", щоб потім мати формальну підставу звернутися до ЄСПЛ, але і там їх чекав закономірний провал. Після росіяни почали тиражувати байки про нібито "упередженого" суддю з Азербайджану, який навчався в Києві", - розповів Борис Бабин.

На думку Бабина, кримська "влада" загрожують міжнародними судами виключно в цілях піару і пропаганди.

Відповідно до заяв Молохова, після ЄСПЛ юристи кримського комбінату мають намір пробувати свої сили в структурах Організації Об'єднаних Націй. Одну скаргу на перекриття каналу, що веде з Дніпра, вони мають намір подати в Комітет ООН з прав людини, в другу - до Ради ООН з прав людини. З точки зору механізмів ухвалення рішень в ООН, перша скарга Україні нічим не загрожує, тому що рішення Комітету з прав людини носять рекомендаційний характер. З розглядами в рамках Ради з прав людини ситуація складніша, тому що рішення цього органу можуть враховуватися на засіданнях Генеральної асамблеї ООН.

"Однак претензії окупантів не мають правового фундаменту", - резюмував Бабин.

Більш детально про ситуацію в анексованому Криму з водою і претензії окупантів до України читайте в матеріалі "Апострофа": "І знову воду в Крим: в Росії придумали нову лазівку для тиску на Україну".