RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Україна жорстко розкритикувала звіт Ірану щодо катастрофи МАУ: про що в ньому йдеться

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба різко відреагував на оприлюднену Іраном звіт про збитий в небі над Тегераном пасажирський літак Boeing 737 української компанії "Міжнародні авіалінії України", назвавши разследованіе хибним, а докази вибірковими.

Свою думку глава української дипломатії висловив у відеозверненні, опублікованому на офіційній Facebook-сторінці Українсько МЗС.

В офіційному звіті, як інформує Reuters, причиною інциденту вказана помилка оператора протиповітряної оборони, який визначив літак як "ворожий об'єкт".

"Літак був визнаний ворожої ціллю через помилку оператора ППО ... поблизу Тегерана, і у нього було випущено дві ракети", - цитує звіт агентство.

Таке твердження. на думку Дмитра Кулеби, є "цинічною спробою приховати справжні причини".

"Документ не надає всіх обставин, не розкриває першопричини трагедії і ланцюжок дій, які до неї призвели. Це не звіт. Це - збірка маніпуляцій, мета якої не з'ясувати істину, а виправдати Ісламську Республіку Іран", - стверджує міністр закордонних справ.

За словами Дмитра Кулеби, Іран провів технічне розслідування з численними порушеннями міжнародних стандартів, Чиказької конвенції та IKAO. Він назвав представлені докази вибірковими, а висновки - хибними.

При цьому глава МЗС запевняє, що Україна і міжнародні партнери знайдуть способи, щоб з'ясувати істину в цій трагедії.

"Ми не дозволимо Ірану приховати правду, не дамо уникнути відповідальності за цей злочин. Справедливість восторжествує, скільки б зусиль і часу не знадобилося", - запевнив він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше прокуратура Ірану оголосила про те, що розслідування про катастрофу авіалайнера МАУ завершено і справу буде передано до суду.