RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Візит Зеленського в США і зустріч з Байденом: онлайн-трансляція і всі подробиці

У Вашингтоні в середу, 1 вересня, відбулася перша зустріч президента України Володимира Зеленського з президентом США Джо Байденом. Український президент прилетів до американської столиці напередодні, провівши ряд зустрічей з міністрами. Одна з них принесла підписання Меморандуму про спільне будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС. Пізніше буде побудовано ще 4 блоки за технологією компанії Westinghouse electric.

"Апостроф" в онлайн-режимі стежив за зустріччю.

23:25 Стало відомо, що прес-конференції Володимира Зеленського не буде. Після переговорів з Джо Байденом він на машині поїхав до Конгресу США.

23:00 Офіс президента опублікував Спільну заяву про стратегічне партнерство України і Сполучених Штатів Америки.

Фото: Офіс президента України

22:43 Джо Байден запевнив Володимира Зеленського, що США надаватимуть Україні допомогу в боротьбі з коронавірусом.

"Ми будемо говорити про нашу поточну боротьбу з COVID-19. Сполучені Штати пожертвували 2,2 млн доз вакцин Україні із допомогою ініціативи COVAX, і ми маємо намір продовжувати працювати над постачанням ще більшої кількості (доз вакцин)", - підкреслив Байден.

22:27 Джо Байден оголосив про надання Україні 60 млн доларів допомоги в сфері оборони.

"Ми оживлюємо Комісію стратегічного партнерства між нашими країнами, і ми також створюємо нові стратегічні рамки в сфері оборони завдяки новому пакету допомоги в області безпеки в розмірі 60 млн доларів", - заявив він.

Крім того, за словами американського лідера, Вашингтон і Київ починають новий стратегічний діалог з питань енергетики та клімату, щоб допомогти Україні диверсифікувати поставки енергоресурсів, одночасно підтримуючи кліматичні цілі, пов'язані з глобальним потеплінням.

22:15 Президент Байден висловив надію, що зможе знову відвідати Україну і виступити перед Верховною Радою, як це він робив в грудні 2015 під час свого віце-президентства.

22:10 Зеленський нагадав, що Україна втратила 15 тисяч кращих людей на Донбасі. У своєму Twitter він повідомив, що переговори будуть стосуватися енергетичної безпеки і стратегічного партнерства.

22:00 Після невеликих вітальних промов президенти готувалися перейти до переговорів тет-а-тет, однак американські журналісти навперебій почали ставити запитання. Але охорона попросила їх покинути Овальний кабінет.

Згідно з програмою, особиста зустріч Байдена і Зеленського повинна тривати два з половиною години.

21:55 Зеленський також порушив дуже чутливе питання звільнення військовополонених і заручників:

"Ми сьогодні з ранку передали список всіх полонених, які перебувають на окупованій території Донбасу, в Криму, в Росії, Москві (їх близько 450 осіб) і яку роль, яку допомогу можуть надати Сполучені Штати в цьому питанні", - заявив він.

21:50 Звертаючись до американського лідера в слові у відповідь, Володимир Зеленський подякував Байдену за запрошення, коли дуже багато складнощів в світі, Сполучених Штатах, Україні, і за те, що Байден знайшов час для цієї важливої зустрічі стратегічних партнерів.

21:45 З'явилося перше відео із зустрічі Зеленського з Байденом:

21:30 Починаючи зустріч із Зеленським, Байден заявив: "Мені приємно вітати президента України в Білому домі, в Овальному кабінеті. В період святкування 30-ї річниці незалежності України партнерство між нашими країнами міцніше, аніж будь-коли, і стане ще міцнішим. Україна і США мають спільні цінності і ми також непохитно віддані нашим довгостроковим цілям щодо Європи, щоб вона була цілісною, вільною і мирною".

За його словами, США залишаються переконаними прихильниками суверенітету і територіальної цілісності України перед лицем російської агресії.

"Наша підтримка євроатлантичних прагнень України залишиться незмінною", - додав він.

21:10 Почалася зустріч президентів Зеленського і Байдена.

19:20 Володимир Зеленський виступив перед лідерами єврейських організацій в Музеї Голокосту і розповів про те, як буде розвиватися меморіальний комплекс "Бабин Яр" у Києві:

18:05 Володимир та Олена Зеленські поклали вінок до могили Невідомого солдата на Арлінгтонському цвинтарі у США.

Глава держави та перша леді також поклали квіти до могил військових українського походження – 4-зіркового генерала Самуеля Яскілки та сержантів Юрія Степанюка і Майкла Стренка, які поховані на Арлінгтонському цвинтарі.

17:25 Президент США Джозеф Байден відвідає Україну ще під час свого перебування главою американської адміністрації, проте дата візиту поки невідома.

Про це глава МЗС Дмитро Кулеба заявив в ефірі телеканалу "Україна 24".

"Ми працюємо над зворотним візитом (Байдена до України - Ред.). Я переконаний, що за часи свого президентства Джо Байден відвідає Україну, оскільки наша країна дуже важлива для нього і є дуже важливим пріоритетом зовнішньої політики США. Зараз ми до них, потім вони до нас", - зауважив дипломат.

15:48 В Офісі президента повідомили, що сьогодні у Володимира Зеленського відбудеться зустріч з представниками великого американського бізнесу. Серед гостей - керівники Bechtel, CitiBank, JP Morgan, Lockheed Martin та інші. Потім разом з першою леді відвідини Арлінгтонського цвинтаря та Музею Голокосту.

15:19 У Білому Домі повідомили, що переговори української та американської делегацій будуть складатися з 2 частин:

  • Байден і Зеленський очолять проведення двосторонньої зустрічі в розширеному форматі, де також візьмуть участь їх ключові радники;
  • бесіда двох президентів один на один.

15:07 У Білому домі вважають зустріч президентів переломним моментом для відносин двох країн:

"Ми вважаємо, що ця зустріч є поворотним моментом в двосторонніх відносинах, оскільки ми продовжуємо зміцнювати зв'язки між нашими країнами, і дійсно прагнемо підняти наше стратегічне партнерство на більш високий рівень".

14:55 Сюжет "Апостроф TV":

14:39 Зеленський заявив, що міністр оборони США Ллойд Остін восени відвідає Україну:

"Ми очікуємо міністра Остіна в Києві з його візитом. Він пообіцяв мені, що він буде, і будуть дві команди працювати восени цього року. Тобто, ми не відкладаємо політично кудись - на наступний рік, через рік".

Остін разом зі своїм українським колегою Андрієм Тараном підписали "два важливих документи", для розробки яких глава Пентагону і прилетить в Україну.

"Два документа - там є і про збільшення військової допомоги, і про співпрацю у багатьох напрямках безпеки. Буде розробка цього документа, оскільки цей напрям, ця угода буде розписано по деталях", - сказав Зеленський.

14:33 У ОПУ заявили, що Зеленський з Вашингтона полетить до Каліфорнії, де зустрінеться із засновником компаній SpaceX і Tesla Ілоном Маском і засновником Amazon Джефом Безосом.

14:28 Експортно-імпортний банк США надасть Україні $3 млрд після підписання меморандуму про взаєморозуміння. Таке рішення ухвалив американський уряд за підсумками візиту Зеленського.

12:56 Зеленський про хворого питанні:

"Багато речей, на які хочеться отримати не відповідь, а отримати бачення. Тим більше, що питання не в тому, що запитує Україна і що відповідає Америка. Мені здається, що у кожної сторони є питання і відповіді. У нас є болюче питання "Північний потік-2". Якщо він буде добудований, а всі говорять, що він буде добудований, то ми поборемося з тим, як він буде працювати. В разі працюючого "Північного потоку-2", ми хотіли б домовитися про конкретні речі і гарантії з боку США".

12:07 Колишня радниця американського президента Джорджа Буша-молодшого і дипломат Держдепу США з часів президентства Рональда Рейгана Дебра Кейган розповіла про те, які пропозиції України можуть бути почуті президентом США, чому Зеленському не варто педалювати тему членства України в НАТО, про відносини Байдена з Росією, а також про те, які інвестиційні проекти в Україні можуть зацікавити Штати.

12:04 Байден та Зеленський не поводитимуть спільної пресконференції за результатами двосторонніх перемовин. За даними ЗМІ, замість брифінгу буде оприлюднена спільна письмова заява президентів.

10:23 Олена Зеленська поділилась фото з маєтку Джорджа Вашингтона – садибі Маунт-Вернон, де жила родина першого президента США.

09:30 Байден не проводитиме прес-конференцію із Зеленським після зустрічі. Сама зустріч пройде в Білому домі і почнеться о 21:00 за Києвом.

08:22 В Музеї-садибі Джорджа Вашингтона з'явився аудіогід на українській мові. Презентацію особисто відвідали Олена і Володимир Зеленські. Це вже 31-й аудіогід українською мовою в світі, запущений в рамках проекту культурної дипломатії.

08:06 МЗС України працює над візитом президента США Джо Байдена до Києва.

"Ми працюємо над зворотним візитом. Я впевнений, що Джо Байден за час президентства відвідає Україну, оскільки наша країна дуже важлива для нього і є важливим пріоритетом зовнішньої політики США", – сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Конкретних домовленостей і дат поки немає.

06:32 США і Україна уклали Меморандум про взаєморозуміння у сфері безпеки космічних польотів і надання послуг та інформації з космічної ситуаційної обізнаності. У результаті Україна отримає дані щодо чисельного і якісного складу орбітальних угруповань діючих космічних апаратів, зможе оцінити їх загальні можливості за основними характеристиками.

06:27 Зеленський зустрівся із керівником NASA Біллом Нельсоном та вони обговорили участь українських підприємств у проекті "Антарес", програмі дослідження Місяця "Артеміда".

06:20 Зеленський обговорив з головою Світового банку Девідом Малпассом земельну реформу, іригацію та розвиток агросектору, який Світовий банк готовий підтримувати.

23:55 Зеленський у Вашингтоні зупинився в п'ятизірковому готелі Hay-Adams, люкс-номери в якому коштують до 2 тисяч доларів за ніч.

22:45 Україна підписала з США угоду щодо стратегічних основ оборонного партнерства.

22:27 У Пентагоні зазначили, що пакет військової допомоги Україні включає поставки ПТРК Javelin.

22:03 Зеленський обговорив з міністром енергетики США Дженніфер Гренхольм загрозу "Північного потоку – 2" та назвав російський газ найбруднішим у світі:

"Російський газ є найбруднішим у світі через значні викиди метану в процесі видобутку та транспортування, а також через корупцію, шантаж і маніпуляції".

21:55 Байден напередодні зустрічі із Зеленським пообіцяв надати Україні 60 мільйонів доларів військової допомоги для "критичних потреб в області безпеки кордонів і самооборони", щоб допомогти Україні захистити себе від зростаючої російської агресії.

"Зміцнення позицій Росії уздовж українського кордону виявило нестачу можливостей українських збройних сил по захисту від російського вторгнення. Необхідно терміново усунути значні прогалини в потенціалі України, щоб посилити стримування в світлі нинішньої російської загрози", - йдеться в заяві Білого Дому.

21:34 Президент з першою леді Оленою Зеленської та членами офіційної делегації відвідали Меморіал жертвам Голодомору, відкритий в листопаді 2015 року в центрі Вашингтона.

21:32 В Пентагоні Зеленського зустріли глава міноборони Остін Ллойд і почесна варта.

21:30 Напередодні зустрічі Зеленський заявив, що сподівається на економічні домовленості. За його словами, буде великий диспут про "Північний потік - 2".

Читайте також матеріал "Апострофа" про те, чого слід очікувати від зустрічі Зеленського з Байденом на тлі подій в Афганістані.