RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Боротьба з "Північним потоком", вакцина проти COVID-19 і Javelin: головні тези заяви Зеленського і Байдена

На переговорах президентів Володимира Зеленського і Джо Байдена було підтверджено, що Україна і Сполучені Штати є стратегічними партнерами. Вони співпрацюватимуть у сфері боротьби з "Північним потоком", COVID-19 і російською агресією.

Про це повідомляє прес-служба глави української держави.

Сайт "Апостроф" виділив головні тези Спільної заяви про стратегічне партнерство Києва і Вашингтона.

Протидія російській агресії: США не визнаЮть і ніколи не визнАють російську спробу анексії Криму та підтверджують повну підтримку міжнародних зусиль, спрямованих на врегулювання конфлікту, розв’язаного Росією на сході України, дипломатичним шляхом на основі міжнародного права, включно зі Статутом ООН.

США закликають Росію виконати зобов’язання щодо припинення вогню на сході України та по-справжньому брати участь у зусиллях з врегулювання конфлікту задля завершення війни.

Поглиблення стратегічного співробітництва у сфері оборони: Україна та США завершили підготовку Стратегічної оборонної рамкової угоди, яка створює основу для посилення стратегічного співробітництва України та США у сфері оборони та безпеки та просування спільних пріоритетів, у тому числі впровадження реформ у сферах оборони та оборонної промисловості, поглиблення співпраці у таких сферах, як чорноморська безпека, кібербезпека, обмін розвідувальною інформацією та протидія російській агресії.

Підтримка євроатлантичних прагнень України: США підтримують право України обирати свій власний зовнішньополітичний курс вільно від зовнішнього втручання, включаючи прагнення України вступити до НАТО.

Надання Україні безпекової допомоги: США нададуть Україні новий пакет безпекової допомоги в 60 млн, що включає бронебійні системи Javelin та інше оборонне летальне й нелетальне обладнання.

Звільнення військово полонених і заручників: Україна та Сполучені Штати мають намір продовжувати притягати Росію до відповідальності за системні порушення, які тривають на територіях України, що контролюються або окуповані Росією, та домагатися звільнення політичних в’язнів і заручників, які утримуються на цих територіях.

Підтримка реформ в Україні: 2021 року уряд США планує виділити понад 463 млн доларів допомоги на програми, орієнтовані на демократію, права людини, місцеве управління та децентралізацію, приватизацію й судову реформу.

Протидія “Північному потоку – 2”: США продовжать домагатися збереження транзитної ролі та забезпечення безпеки поставок України у цей перехідний енергетичний період, а також недопущення використання Кремлем енергетики як геополітичної зброї. Уряди України та США підтримують зусилля зі збільшення потужностей для постачання газу в Україну з диверсифікованих джерел.

Боротьба з COVID-19: США мають намір надати Україні додаткову допомогу, включаючи підтримку холодового ланцюга зберігання, та додаткові 12,8 млн доларів пов’язаної з COVID допомоги в рамках закону “Про план порятунку Америки”.

Гуманітарна допомога: 2021 року уряд США надасть Україні додаткові 45 млн доларів гуманітарної допомоги для найбільш вразливих груп населення на Донбасі. Зокрема, для людей похилого віку, які потребували продуктів харчування, житла, безпечної питної води та захисту.

Більше читайте на "Апострофі": Візит Зеленського до США і зустріч з Байденом: онлайн-трансляція і всі подробиці