RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Лукашенко досвід Криму врахував: чим загрожують Білорусі спільні військові навчання з Росією

Військові навчання Білорусі з Росією "Захід 2021" несе ризики і для Олександра Лукашенка, який з торішнього літа опинився в хиткому положенні. Його "переобрання" главою держави не визнано цивілізованим світовим співтовариством, а фронду всередині країни вдалося придушити лише жорсткими поліцейськими заходами.

Мінськ знову опинився під санкціями, а історія з захопленням опозиціонера Романа Протасевича істотно обмежила білоруському диктатору поле для маневру. Скориставшись ситуацією, Москва почала "інтегрувати" Мінськ в хвіст і в гриву, наполягаючи на формуванні повноцінної "Союзної держави" замість паперової імітації, якою весь цей час займався Олександр Григорович.

Практично відразу після навчань "Захід 2021" заплановано кілька політичних заходів в рамках "Союзної держави": проведення Державної ради і підписання чергового пакета інтеграційних документів.

Перед початком навчань Володимир Путін і Олександр Лукашенко 9 вересня проведуть зустріч, на якій планують схвалити пакет "дорожніх карт" по інтеграції Білорусі та РФ.

Ніхто не може гарантувати, що частина військ РФ після навчань раптом не вирішить залишитися на території Білорусі. У Кремлі не приховують спроб нав'язати Мінську свої військові бази в вигляді "тренувальних центрів".

Разом з тим спостерігачі, знайомі з ситуацією в Білорусі, сумніваються, що мінський диктатор дозволить залишити у себе під боком російські війська.

"Олександр Лукашенко намагатиметься маневрувати, дивитися, де можна поступитися в економіці, не поділившись при цьому владою. У цій плані наявність російських база на території країни - прямий виклик Лукашенку, якого він спробує уникнути. Думаю, що досвід Криму, на території якого до 2014 року російські війська перебували на легальних підставах, став для нього хорошим уроком", - сказав в коментарі "Апострофу" експерт із зовнішньої політики Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Проте, ці навчання ризикують дестабілізувати і без того "нагріту" до межі ситуацію в нашому регіоні. Тим більше, що додатковим каталізатором для ескалації можуть виступити майбутні вибори в Держдуму, які відбудуться 17 вересня. На них путінська "Єдина Росія", судячи з останніх соціологічних опитувань, якщо і посяде перше місце, то з невеликим відривом від КПРФ. І це цілком може викликати у Кремля стійке бажання зайнятися новими силовими експансіями, в тому числі і в Білорусі, на догоду російському виборцю. А тому Україні слід бути напоготові.

Детальніше читайте в матеріалі: Агресивний "Захід 2021": чи варто Україні чекати провокацій