RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Агресивний "Захід 2021": чи варто Україні чекати провокацій

Москва використовує Білорусь як стратегічний плацдарм для військово-політичного тиску на Київ і НАТО

Москва використовує Білорусь як стратегічний плацдарм для військово-політичного тиску на Київ і НАТО Фото: Getty images

Росія і Білорусь проведуть з 10 по 16 вересня спільні стратегічні навчання "Захід 2021", які є найбільшими російськими маневрами в поточного року. У нинішніх навчаннях планується задіяти близько 200 тисяч військових, 80 літаків і вертольотів, до 760 одиниць бойової техніки, з яких 290 танків, 240 гармат, реактивних систем залпового вогню і мінометів, а також до 15 кораблів. До чого варто в такій ситуації готуватися вітчизняному керівництву і армійському командуванню, читайте в матеріалі "Апострофа".

"Західна коаліція"

До бойових маневрів мають намір залучити органи військового управління, війська Західного ВО, частину органів військового управління військ Центрального ВО, Повітряно-десантних військ РФ, Дальньої і Військово-транспортної авіації, а також об'єднання Балтійського флоту.

Як запевняють в Москві і Мінську, в основі навчання "Захід-2021" нібито лежить сценарій розв'язання агресії проти "Союзної держави" РФ і Білорусі. В основу офіційної легенди маневрів покладено сценарій виникнення гострого політичного конфлікту, пов'язаного зі "зростанням активності діяльності незаконних збройних формувань, сепаратистських і міжнародних терористичних організацій, що мають зовнішню підтримку".

Умовний супротивник названий "Західною коаліцією".

"При цьому території протиборчих сторін і державні кордони визначені умовно. З одного боку, "Північні", що включають Союзну державу Республіки Полісся та Центральну Федерацію, з іншого боку," Західні "- коаліція зацікавлених держав (Нярис, Помор'я, Полярна Республіка) і міжнародні терористичні організації", - розповів начальник Генерального штабу Білорусі Віктор Гулевич.

Загрози для України

Незважаючи на явні випади проти колективного Заходу, в російському Міноборони запевняють, що навчання пройдуть на значній відстані від лінії зіткнення Росія-НАТО.

Втім, є серйозні підстави вважати, що російсько-білоруські навчання спрямовані не тільки проти відображення гіпотетичної агресії НАТО, скільки для "оборони" від України.

Невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко відкрито брязкає російською зброєю: авіацією і важкими системами ППО.

"Найближчим часом з Російської Федерації нам поставлять - не говоритиму, за які гроші і що - десятки літаків, десятки вертольотів, найважливішого озброєння ППО. Може бути, навіть C-400. Нам вони дуже потрібні, я вже про це говорив. Словом, найсучасніше обладнання. Ми дооснащуємось. Якщо ми побачимо на навчаннях ("Захід-2021" - "Апостроф"), що нам потрібно щось ще, значить, ми купимо у Російської Федерації і поставимо на озброєння", - процитувало Олександра Лукашенка агентство "Белта".

Як відзначають спостерігачі, раніше білоруський диктатор собі такого не дозволяв.

"Якщо до літа 2020 року Мінськ намагався вести нейтральну політику щодо України та інших сусідів, відмінну від лінії Кремля, то тепер ситуація змінилася. У минулому році почався повзучий аншлюс Білорусі, що триває досі. Російські спецслужби і Генштаб легально діють на території сусідньої республіки, хоча раніше все це робилося конспіративно. Тому навчання "Захід-2021" є загрозою для Києва. Українсько-білоруський кордон без перебільшення можна назвати потенційною лінією фронту", - сказав в коментарі "Апострофу" військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Збіг чи ні, але легенда навчань (протидія "терористам, які мають зовнішню підтримку") співзвучна з претензіями Москви і Мінська на адресу Києва. Російські спецслужби на найвищому рівні постійно заявляють, що на території нашої країни нібито діють табори з підготовки терористів і диверсантів, яких засилають до окупованого Крим і на територію РФ. Буквально за місяць до початку навчань Олександр Лукашенко публічно звинуватив президента України Володимира Зеленського в підготовці бойовиків і перекидання зброї до Білорусі.

Поки влада РФ і РБ ліплять з України "спонсора тероризму", їх військові перейшли до фінальної стадії підготовки навчань. Начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов днями перевірив в Західному військовому окрузі хід організації спеціальних навчань, які передують "Захід-2021". Генштаб особливо цікавила ситуація з матеріально-технічним забезпеченням, військово-політичною підготовкою і готовністю підрозділів радіаційного, хімічного і біологічного захисту.

"Під час таких маневрів завжди є простір для ексцесу. Росіяни постійно відстежують, як ЗСУ реагує на ті чи інші ситуації, наскільки оперативно і професійно. Війська РФ можуть піти на провокацію, щоб розбалансувати наші сили, а після, в залежності від обставин і поведінки нашого командування, перейти до більш масштабної ескалації. Їм важливо обставити все так, немов саме Україна була ініціатором загострення", - сказав в коментарі "Апострофу" глава Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

Стягування російських військ

Наступний привід для занепокоєння - відомості, здобуті українською військовою розвідкою.

Начальник Головного управління розвідки (ГУР) вітчизняного Міноборони Кирило Буданов повідомив, що за весну і літо РФ збільшила окупаційний контингент на території захопленого Криму. Відбувається концентрація російських військ і техніки поблизу кордонів України і на тимчасово окупованій території.

"Восьмий рік Україна стримує російську агресію. Ми фіксуємо стягування російських військ і зброї до наших кордонів і на окуповані нею території Сходу і в Крим. З перших днів окупації Кремль перетворює Кримський півострів на військову базу для контролю над Чорним і Азовським морем, провокацій і погроз країнам всього Причорномор'я, зокрема Україні і нашим НАТОвським союзникам. Ми спостерігаємо, як загроза не тільки Україні, але всій Європі, росте з кожним днем", - повідомив Кирило Буданов.

З огляду на нинішнє загострення на Донбасі, російські "рухи" виглядають особливо тривожно.

"Кремль з року в рік нарощує військовий потенціал. В тому числі, на території Білорусі. Військові навчання, які росіяни щорічно проводять, присвячені відпрацюванню інструментів і тактики ударів по трьом стратегічним напрямкам: захід, північ і південь. У цьому плані" Захід 2021 " - виклик не тільки Україні і НАТО, але всьому цивілізованому співтовариству. Білорусь тут не більше ніж російський плацдарм, який РФ контролює руками Олександра Лукашенка", - пояснив у розмові з "Апострофом" екс-посол України в Білорусі Роман Безсмертний.

Ризики для Лукашенка

"Захід 2021" несе ризики і для Олександра Лукашенка, який з торішнього літа опинився в хиткому положенні. Його "переобрання" главою держави не визнано цивілізованим світовим співтовариством, а фронду всередині країни вдалося придушити лише жорсткими поліцейськими заходами.

Мінськ знову опинився під санкціями, а історія з захопленням опозиціонера Романа Протасевича істотно обмежила білоруському диктатору поле для маневру. Скориставшись ситуацією, Москва почала "інтегрувати" Мінськ в хвіст і в гриву, наполягаючи на формуванні повноцінної "Союзної держави" замість паперової імітації, якою весь цей час займався Олександр Григорович.

Практично відразу після навчань "Захід 2021" заплановано кілька політичних заходів в рамках "Союзної держави": проведення Державної ради і підписання чергового пакета інтеграційних документів.

Перед початком навчань Володимир Путін і Олександр Лукашенко 9 вересня проведуть зустріч, на якій планують схвалити пакет "дорожніх карт" по інтеграції Білорусі та РФ.

Ніхто не може гарантувати, що частина військ РФ після навчань раптом не вирішить залишитися на території Білорусі. У Кремлі не приховують спроб нав'язати Мінську свої військові бази в вигляді "тренувальних центрів".

Разом з тим спостерігачі, знайомі з ситуацією в Білорусі, сумніваються, що мінський диктатор дозволить залишити у себе під боком російські війська.

"Олександр Лукашенко намагатиметься маневрувати, дивитися, де можна поступитися в економіці, не поділившись при цьому владою. У цій плані наявність російських база на території країни - прямий виклик Лукашенку, якого він спробує уникнути. Думаю, що досвід Криму, на території якого до 2014 року російські війська перебували на легальних підставах, став для нього хорошим уроком", - сказав в коментарі "Апострофу" експерт із зовнішньої політики Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Проте, ці навчання ризикують дестабілізувати і без того "нагріту" до межі ситуацію в нашому регіоні. Тим більше, що додатковим каталізатором для ескалації можуть виступити майбутні вибори в Держдуму, які відбудуться 17 вересня. На них путінська "Єдина Росія", судячи з останніх соціологічних опитувань, якщо і посяде перше місце, то з невеликим відривом від КПРФ. І це цілком може викликати у Кремля стійке бажання зайнятися новими силовими експансіями, в тому числі і в Білорусі, на догоду російському виборцю. А тому Україні слід бути напоготові...

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві

Новини партнерів