RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Візит Макрона, Шольца, Драгі та Йоганніса в Україну: всі подробиці онлайн

У четвер, 16 червня, до Києва прибули федеральний канцлер ФРН Олаф Шольц, президент Франції Емманюель Макрон, прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі та президент Румунії Клаус Йоганніс. Спочатку вони відвідали Ірпінь, а потім європейські лідери прибули на зустріч із Володимиром Зеленським.

"Апостроф" слідкує за візитом у режимі онлайн.

19:29. "Наша головна сила та найефективніша зброя – це об'єднання. Під час зустрічі ми обговорили продовження й посилення оборони України, економічну підтримку нашої держави та післявоєнну відбудову, протидію продовольчій кризі й подальший санкційний тиск на росію. Особливу увагу приділили питанням майбутнього Європи та європейської інтеграції нашої країни", - наголосив Володимир Зеленський за підсумками зустрічі.

18:24. кілька кадрів із зустрічі Зеленського та чотирьох лідерів країн ЄС

18:22. кореспондент Апостроф TV Олена Кроліцька - про візит європейських лідерів до України

18:06. "Італія однозначно підтримуватиме Україну в статусі кандидата з подальшим вступом до ЄС. Йдеться про шлях, який передбачає реформи на шляху України до ЄС", - заявив на брифінгу італійський прем'єр Маріо Драгі.

17:50. брифінг завершено. До вашої уваги його відео


17:42. триває брифінг лідерів п'яти країн

17:31. Франція, Німеччина, Італія та Румунія виступають за негайний статус кандидата в члени ЄС для України. Про це заявив Емануель Макрон

17:29. Макрон заявив, що Франція надасть Україні шість додаткових артилерійських установок Caesar калібру 155 мм

17:16. переговори Зеленського з Макроном, Шольцем, Драгі та Йоханнесом завершено. Попередньо сторони домовилися, що санкції нарощуватимуться і не будуть зняті до припинення війни. І найважливіше – будь-які домовленості з окупантами будуть лише на українських умовах.

16:59. перемовини все ще тривають


16:24. і Макрон, і Шольц заявили журналістам, що Франція та Німеччина з перших днів війни разом із Україною

15:35. зараз тривають перемовини Зеленського з лідерами Франції, Німеччини, Італії та Румунії.

15:33. журналіст та історик Олексій Мустафін не вважає цей візит переломним, хоча це безумовно важливий крок.

"Я не думаю, що це прям такий злам. Та це процес, який має позитивну тенденцію. Щольц, в принципі, планував приїхати і раніше. Якщо б не цей конфлікт довкола візиту Штайнмаєра, можливо, він відбувся б і раніше. Зрозуміло, що Макрон змушений свій графік узгоджувати з внутрішнім графіком, тому що там були президентські вибори, зараз ідуть парламентські вибори. Тому обирався такий момент, коли б це було найкраще з внутрішньополітичних міркувань. Але головне, що вони приїхали і приїхали разом. Фактично це певний підсумок підбиває і це позитивна тенденція, яка свідчить про підтримку України. З іншого боку, і Макрон, і Шольц, і певною мірою Драгі мають репутацію умовної партії миру в Європі. Миру як мети. Звичайно, українці, які мали досвід і мінського процесу, і інших ініціатив з боку європейських країн, ставляться з певною підозрою до будь-яких ініціатив, які пропонують мир не шляхом безумовної капітуляції росії, а якимось іншим чином", - сказав Мустафін в ефірі Апостроф TV.

14:52. після відвідин Ірпеня Шольц зробив різку заяву на адресу росії: "Це багато говорить про агресивну війну росії, яка просто націлена на знищення. Ми маємо пам'ятати про це все, ухвалюючи рішення. Страшно, яких руйнувань завдає ця війна. І ще гірше, коли бачиш, наскільки безглуздим є це насильство".

13.53. почалась зустріч Володимира Зеленського із лідерами європейських країн.

13.27. Екс-президент РФ Дмитро Медведєв не залишив візит Макрона, Драги та Шольца без свого коментаря назвавши їх "європейськими поціновувачами жаб, лівера та макаронів". Не дивно, що, за деякими даними, у Кремлі хотіли б, щоб Медведєв поменше відкривав свій рот.

13.23. З'явилися кадри відвідування Макрона, Драги та Шольця Ірпеня

12:45 Колишній перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш:

"Це надзвичайний візит, оскільки трійка лідерів Німеччини, Франції та Італії разом не збиралася для напрацювання позиції щодо війни в Україні. Кожен з них робив окрему або односторонню заяву. З ними приїхав президент Румунії. Це означає, що буде прийнято два фундаментальних рішення, з моєї точки зору. Перше - відносно підтримки вступу України в Європейський Союз. В очікуванні завтрашнього рішення Єврокомісії, швидше за все, буде повідомлено, що ці країни будуть твердо підтримувати Україну в отриманні цього статусу для того, щоб на саміті ЄС це відбулося, оскільки ми маємо декілька опонентів. Другий момент – це питання, як краще діяти з точки зору підтримки України. З огляду на попередні заяви їхні окремі і вже в Києві, очевидно, що це дорога в двох напрямках одночасно. Максимально підтримувати Україну у воєнній обороні – надавати допомогу і гроші, а з другого боку тиснути на Україну для переговорів. При цьому все чіткіше відчувається позиція, що на умовах, які вигідні Україні. Це вкрай важливо зрозуміти".

12:25 Президент Румунії назвав мету візиту до Києва:

"Сьогодні в Києві з моїми європейськими колегами – канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Франції Еммануелем Макроном та прем'єр-міністром Італії Маріо Драгі – щоб продемонструвати нашу рішучу підтримку та повну солідарність з президентом Володимиром Зеленським та українським народом. Ця незаконна російська агресія мусить бути припинена!"

12:15 Макрон, Драгі та Шольц прибули в Ірпінь.

12:08 Посол України у Німеччині Андрій Мельник висунув дві вимоги до Шольця:

  • пообіцяти надання Україні статусу кандидата в члени ЄС та забезпечити одностайне прийняття Європейською радою наступного тижня
  • переступити через свої коливання щодо важких озброєнь

"Ніщо не заважає Німеччині надати українській армії значну частину своїх 800 транспортних танків Fuchs, 325 танків Leopard 2 або 380 танків Marder для розгрому російських військ", – заявив Мельник.

12:05 Шольц виступив із заявою на підтримку України:

"Ми не просто хочемо продемонструвати солідарність, ми також хочемо запевнити, що допомога, яку ми організуємо - фінансова, гуманітарна, але також і коли йдеться про зброю - продовжуватиметься. І що ми продовжуватимемо її доти, поки це буде необхідно для боротьби України за незалежність".

12:00 Військовий експерт Михайло Притула:

"Лідери західних країн мають самі відчути, що тут відбувається, що відбувається в тих містах, які були під окупацією росіян, звідки там така кількість втрат з нашого боку серед мирного населення. Коли ці люди відчують дух того, що там відбулося, той дух смерті, вони зрозуміють, що відбуваєтсья зараз в Україні. Це дуже важко зрозуміти лідерам країн, у яких зараз мир".

11:57 Радник голови ОПУ та міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів заявив, що європейські гості переконуватимуть українську владу продовжити переговорний процес з Путіним.

11:55 Голова ОПУ Андрій Єрмак повідомив, що з лідерами країн Зеленський обговорить такі теми, як продовольча безпека, зброя та підтримка України. Також очікується підтримка заявки України на отримання статусу кандидата на членство в ЄС.

11:52

11:49 Пізніше стало відомо, що разом із ними прибув президент Румунії Клаус Йоханніс.

11:48 Лідери трьох країн приїхали до Києва потягом.