RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 червня

29 червня

Всі новини

​У Bellingcat розкрили способи відправки російських шпигунів в ЄС

Росія має декілька різних способів, за допомогою яких вона відправляє шпигунів у країни Європейського Союзу, але зараз Заходу простіше вираховувати російських шпигунів, адже стало зрозуміло, якими алгоритмами вони користуються.

Про це розповів медіаексперт та журналіст-розслідувач видання Bellingcat Христо Грозев у інтерв'ю LIGA.net.

Грозев стверджує: впродовж 10 років журналісти "кричали Європі про те, що вже йде прихована війна проти НАТО, США, ЄС зі сторони російських спецслужб". Це почало змінюватися у 2018-2019 роках після того, як розслідування довели, що вибухи в Чехії, Болгарії та Словаччині, які вбили людей, були тероризмом з боку російських спецслужб.

Після повномасштабного вторгнення в Україну навіть ті держави, які вважали себе нейтральними, змінили своє ставлення до російських шпигунів й стали їх вираховувати набагато активніше, ніж раніше, каже Грозев.

"Це привело до зміни роботи російських шпигунських мереж. Раніше вони впродовж 10 років літали під фальшивими особами для короткочасних завдань", – зазначає він.

Шпигунів тепер простіше вираховувати, адже стало зрозуміло, якими алгоритмами вони користуються та які серії паспортів собі видають, зазначає журналіст.

"Наприклад, факт того, що у них немає цифрового минулого, стало легше перевіряти до того, як візи видавати", – пояснює він.

Грозев зазначив, що після цього Росія активізувала своїх шпигунів під дипломатичним прикриттям, й країни ЄС почали висилати російських дипломатів.

Також, за його словами, РФ активізувала своїх "нелегалів" – довгострокових, сплячих агентів, які десятиріччями живуть під фальшивими особами.

Останній метод, який назвав журналіст, – це наймання місцевих шпигунів, які за гроші готові або підірвати поїзд, що везе військову продукцію в бік України, або залякувати ворогів режиму Кремля.

"Це можуть бути росіяни, які виступають проти війни, західні журналісти, українські активісти. Для цієї мети знаходиться дуже багато "фрилансерів", яких Росія наймає", – стверджує Грозев.

Він додав, що ці "фрилансери" не підготовлені до важких ситуацій під час виконання місії та не знають, як деескалювати напруження, що в багатьох ситуаціях веде до багатьох загроз їхньому життю.