RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Запуск е-декларування: з'явився тривожний прогноз

Верховна рада готується скасувати систему електронного декларування, яка запрацювала у повному обсязі з 1 вересня.

Про це у своєму блозі написав глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

"Всі провладні парламентські політичні сили, включаючи Опозиційний блок, досягли консенсусу щодо способів, в які чиновникам вдасться уникнути відповідальності за нажиті незаконним способом багатства", - написав він.

За даними Шабуніна, в парламенті розглядають кілька варіантів, як знешкодити для себе систему е-декларування.

Вони можуть внести зміни в законодавство, які дозволять чиновникам не вносити в декларацію майно і гроші, записані на близьких родичів або обмежити доступ громадськості до нових декларацій.

Крім того, депутати можуть домогтися скасування кримінальної відповідальності за брехню в декларації.

Також депутати сподіваються реанімувати систему нульових декларацій, завдяки яким вони зможуть легалізувати всі отримані злочинним шляхом доходи.

"Приклад з життя: ручний суддя Банкової Чаус має сісти за 150 тис.дол., закопаних в банці на городі. Припустимо, що це – усі його хабарі. При "нульовій" декларації він би сплатив з них 7 500 баксів і цілком законно розкошував би на решту 142 500", - пояснює Шабунін.

Як повідомляв "Апостроф", система електронного декларування запрацювала вчасно опівночі 15 серпня, але без належної сертифікації.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) попередив Україну, що якщо найближчим часом робота системи не буде налагоджена в повноцінному режимі, транш в рамках програми EFF виділено не буде.