RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Одними добробатами війну не виграти: голова Нацгвардії розповів про причини тривалої АТО

Командуючий Національною гвардією України генерал-лейтенант Юрій Аллеров розповів, чому українським військовим не вдалося звільнити окуповані території Донбасу і тим самим завершити АТО.

Свою думку він висловив в інтерв'ю "Апострофу".

"Відчуття, що АТО швидко закінчиться, у мене не було. [...] Напевно, нерозуміння до кінця обсягів та проблематики дало багатьом підстави для надії на те, що все вдасться закінчити швидко", - розповів Аллеров. Він зазначив, що наприкінці літа 2014 року, був момент, коли сили АТО дійсно вели успішний наступ, зайшли під Луганськ, зайняли Дебальцеве та стратегічний напрямок, щоб відсікти Донецьк.

"Мені тоді довелося віддавати у розпорядження керівника сектору Д спецпідрозділ "Донбас". Перед тим я був у Кураховому, там вони базувалися. Ми туди спочатку дали 300 чоловік, потім вони попросили більше – і весь підрозділ "Донбас" ми передали в підпорядкування керівництву сектора Д. І вони пішли на Іловайськ. Оскільки на той момент сил і засобів у Збройних силах було недостатньо. А одними добровольчими батальйонами війну не можна виграти", - заявив він, додавши, що звільнити Попасну добробату вдалося тільки з третього заходу за допомогою спецсил.

Аллеров розповів, що військовим вдалося взяти під свій контроль Іловайськ і залишалося небагато, щоб замкнути кільце навколо Донецька. Але російське командування відправило туди всі сили і засоби та не дозволило цього зробити. "Тоді було відчуття, що, можливо, ось-ось замкнемо кільце – і буде нормально. Відчуття було таке... Але як військовий я розумів, що резерву немає. Тому відчуття, що ось зараз все закінчиться, у мене ніколи і не було", - розповів він і додав: "Навіть тоді. Тому що я знав ситуацію в Іловайську. Просто я навіть подумати не міг, що росіянам вистачить нахабства перейти регулярними військами кордон".

Читайте повний текст інтерв'ю Юрія Аллерова "Апострофу": "Перед війною головною метою Росії були не Донецьк і Луганськ, а інше місто - глава Нацгвардії".