RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Названі причини, чому українці стали частіше стріляти на вулиці

Експерти називають три причини, які призвели до значного збільшення випадків вуличних перестрілок в різних містах України.

Свої варіанти вони озвучили у коментарі "Апострофу".

Директор Центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко пов'язує часті перестрілки з майновими конфліктами між новими і старими елітами.

"По суті справи тут мова йде про чергову спробу переділу власності, сфер бізнес-впливу з допомогою кримінальних вчинків", - пояснив він.

Аналітик Українського інституту майбутнього Денис Монастирський вважає, що причина криється в падінні рівня життя населення і невиправданих очікуваннях на реформи.

Однією з причин експерти називають також незаконний обіг зброї із зони АТО на Донбасі.

"Раніше, в мирний час, теж була контрабанда зброї, завозилася вона з Заходу і зі Східної Європи. Але на сьогоднішній день проблем зі зброєю взагалі немає - в країні війна. Природно, проконтролювати таку кількість зброї і її пересування під час активної фази бойових дій практично неможливо", - говорить колишній старший слідчий з особливо важливих справ ГУ МВС Руслан Сушко.

За словами екс-співробітника СБУ Івана Ступака, якщо п'ять років тому 4 пістолети і 1 автомат вважалися великою партією зброї, то зараз українці можуть легко придбати навіть гранатомет.

Фахівці відзначають, що не можна забувати і про те, що на вільну територію повертаються бійці АТО, які не мають психологічного бар'єру для застосування зброї.

Ще одна причина - відсутність невідворотності покарання для зловмисників через недосконалість реформи МВС.

На думку Мартиненка, поліція не може ефективно реагувати на випадки з перестрілками на вулиці. Це призводить до того, що злочинці впевнені у своїй можливості втекти і залишитися безкарним, а у разі затримання, суддя і адвокати знайдуть лазівки в кримінальному провадженні та закриють справу.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Україна перетворюється в тир: три способи припинити стрілянину на вулицях".