RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Порошенко, Яценюк, Аваков і інші: названі групи, які борються між собою за владу

В українському політикумі спостерігається боротьба за владу між собою кількох політичних груп - президента Петра Порошенка, екс-прем'єра Арсенія Яценюка та голови РНБО Олександра Турчинова, міністра МВС Арсена Авакова, прем'єра Володимира Гройсмана і спікера Ради Андрія Парубія.

Про це в своїй статті на "Апострофі" пише експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

Він зазначає, що президент і його політсила "Блок Петра Порошенко" демонструють упевненість в своїх силах і виступають проти об'єднання з "Народним фронтом" в форматі 50/50. У БПП впевнені у виході Порошенка до другого туру президентських виборів, а також в безальтернативності підтримки західними партнерами. Соратники Порошенка також не вірять в об'єднання опозиції і можливість олігархічного перевороту, який би створив потужного конкурента на майбутніх виборах.

Що стосується групи Яценюка і Турчинова, то в "Народному фронті", на думку Петренка, немає єдиного погляду на об'єднання. Яценюк виступає за нову спільну партію, а Турчинов говорить про загальний "рух". Прихильники обох політиків вважають такий союз приреченим на провал і не радять поспішати.

"Після "сватання" Турчинова на місце прем'єра відносини між ним і Яценюком стали досить прохолодними. Справа в тому, що до цього Порошенко активно пропонував Яценюку посаду глави Нацбанку і навіть пост прем'єра. Але поки лідер НФ думав, у президента виник план з Турчиновим. До причин такого охолодження також можна віднести часту гру секретаря РНБО на стороні президента ", - також зазначає експерт.

Вичікувальну гру, за словами Петренка, веде Аваков.

"Він тримається осторонь від вищезгаданих процесів і займає вичікувальну позицію. Аваков має дуже гарне становище і прекрасно розуміє можливий виграш при будь-якому результаті протистояння Порошенка з його суперниками, зокрема, з лідером "Батьківщини "Юлією Тимошенко", - відзначає він.

Також експерт нагадує, що у міністра МВС натягнуті відносини з генпрокурором, а стосунки з Порошенком і зовсім характеризує як "відверто неприязні".

Під опікою президента стає тісно Гройсману. За словами Петренка, прем'єр серйозно думає про свій політичний проект.

"Він прагне тримати контакт з усіма ключовими гравцями і при необхідності готовий стати альтернативним об'єднуючим кандидатом. Зараз на посаді глави уряду він прагне отримати максимальні електоральні бонуси для майбутніх виборів", - пояснює експерт.

Що стосується групи Парубія, то він, як і міністр МВС зайняв вичікувальну позицію і готовий почути пропозиції від колег.

Експерт не виключає і можливого об'єднання Луценка-Турчинова, але називає такий союз малоймовірним.

"У будь-якому випадку переговори про об'єднання "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту" будуть надскладними, вони будуть супроводжуватися постійними скандалами і демаршами тих чи інших учасників. Крім того, відкритим залишається питання про електоральний майбутньому утвореного "гіганта", адже одним адміністративним ресурсом вибори не виграються, а соціально-економічна ситуація і відсутність "історій успіху" реформ не грають на руку провладній політичній силі ", - прогнозує Петренко.

При цьому він вважає, що об'єднання НФ і БПП може відбутися до грудня 2017 року. А якщо домовленості не відбудуться, то варто очікувати розвалу коаліції, ініціатором якої стане НФ, а його лідер висуне свою кандидатуру в президенти.

"Хоча можливий також і варіант збереження статус-кво аж до виборів президента, а нова політична сила може утворитися відразу після їх закінчення за умови перемоги Петра Порошенка", - вважає Петренко.

Детальніше читайте в статті експерта на "Апострофі": "Порошенко і Яценюк об'єднуються зі скандалами, а Саакашвілі роблять тараном".