Ярош розповів про ситуацію із "забороною" бійцям АТО відповідати на обстріли бойовиків

Українським військовим не вводилися штрафи за відкриття вогню у відповідь на обстріли бойовиків і вони простою зобов'язані відповідати на провокації супротивника.

Про це в інтерв'ю "Апостроф3" розповів командир "Української добровольчої армії", колишній лідер "Правого сектора", народний депутат України Дмитро Ярош.

"Врешті-решт, це ж як в Криму ситуація тоді, в 2014-му ... Просто виконуйте статут. Тут не потрібно навіть розпорядження командира", - говорить Ярош.

При цьому часто спостерігається ситуація, коли командири на місцях не хочуть брати на себе відповідальність і самі приймають рішення про заборони відповідати.

"Хоч його ніхто не чіпатиме за це, але він думає: "Ага, там же сказали, що так не можна, тому що Америка, тому що Меркель буде докоряти Порошенку, що ж ви своїх людей не контролюєте, що ж ви за держава така?" і так далі. І починається ефект виконавця", - відзначає він.

При цьому, за словами Яроша, сам командувач АТО Олександр Локота підтверджував, що заборони на відкриття вогню у відповідь немає і реагувати дозволяється.

"І вони чітко про це заявляють. Наскільки я пам'ятаю, Муженко навіть неодноразово в своїх інтерв'ю говорив, що не може бути заборони на відкриття вогню під час війни. Хоча те, що щось таке може бути десь на місцях - не виключаю. Тому що я спостерігаю за певними частинами і підрозділами ЗСУ, де командири переграють. Вони так хочуть вислужитися - але вислужитися по-совковому, непорядно - що починають перегравати. І в окоп інформація доходить вже зовсім перекручена, не та, що вийшла зверху", - пояснює командир УДА.

Він зазначає, що не любить виносити сміття з хати.

"І коли бійці роблять відеозвернення і так далі - це зовсім не грає на позитивний імідж нашої держави, наших Збройних сил. Будь-яка анархія в армії - це завжди погано", - говорить Ярош.

При цьому він робить застереження, що є ситуації, які вимагають розголосу через відсутність іншого вибору.

"Наприклад, як недавно в 72-й бригаді було, коли приїжджає генерал, який сам в бій навряд чи коли-небудь ходив - і починає солдатам на передку розповідати про велич Росії ... Якби хлопці не звернулися з відеозверненням - мабуть, той генерал і далі сидів би на місці або їздив і інших деморалізував ... а так вийшло відеозвернення, того генерала смикнули з фронту, щоб його тут і близько не було. тому що бояться скандалу. Знову ж таки, не від порядності, швидше за все, а від боязні скандалів, розголосу і так далі", - пояснює він.

Читайте також повний текст інтерв'ю командира УДА "Апострофу": "Донецьк і Луганськ ми повернемо, і вже досить скоро - Дмитро Ярош".