RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Не потрібно чекати месію: відомий журналіст озвучив рецепт перемоги над корупцією в Україні

Антикорупційні органи - Національне антикорупційне бюро і Національне агентство з питань запобігання корупції - важливі були не стільки для українців, скільки для Заходу.

Таку думку озвучив український журналіст і публіцист Віталій Портников в інтерв'ю "Апострофу".

"Захід вважав, що якщо створити нові антикорупційні структури, то це буде успішна боротьба з корупцією. У мене такої ілюзії ніколи не було. У всіх країнах, де вони були створені, в Центральній Європі, принаймні, антикорупційні структури показали свою нездатність побороти корупцію, якщо немає інституційних змін. Я прихильник інституційних змін - тобто коли змінюється законодавство, яке виключає можливість корупційних дій з боку чиновників, і коли так змінюється податкова система, то вона сприяє тому, щоб громадяни платили податки, а не втікали від них. Хоча цього не вдалося домогтися навіть в таких країнах, як США. Там Трамп, коли займався бізнесом, робив все можливе, щоб уникнути оподаткування в тій мірі, в якій він повинен був би платити, тому що знаходив за допомогою юристів легальні можливості обійти податки. І все дискутують, наскільки це було легально", - заявив Віталій Портников.

За словами журналіста, боротьба з корупцією не пов'язана з репресіями проти корупціонерів, коли залишаються можливості для зловживань.

"У Китайській Народній Республіці, де теж корупція є частиною політичної боротьби нагорі влади, розстрілюють за корупцію. Корупція при цьому не зменшується і не може зменшуватися, тому що не змінюються правила гри. Головне правило боротьби з корупцією - це зміна правил гри. Хоча ми виросли в соціалістичному світі, де головними були репресії. У нас в країні переможці в громадянській війні - це як раз ті, які були за репресії, і більшість людей, які тут живуть, це все ж діти тих, хто садив, а не діти тих, кого сажали. Тому що діти тих, кого саджали, не народжувалися в такій кількості. А ви знаєте, що в сталінські часи це була приблизно половина на половину. І всі ці нащадки вохровцев - звичайно, прихильники репресій, це в них закодовано. Ми всі такі в цьому суспільстві. Більшість людей, які мали б інше мислення, або просто покинули цю країну після громадянської війни, або були знищені в період 20-50-х років ХХ століття. Просто треба мати розуміння, в суспільстві нащадків кого ми живемо"- додав публіцист.

"Нашій людині було б набагато приємніше і зрозуміліше почути слова, що треба всіх посадити. Тим більше, коли цим зловживають політики і так звані антикорупціонери. Без інституційних змін українська корупція залишиться непереможеною. А то, що відбуваються конфлікти між антикорупційними органами, це нормально. адже, звичайно, якщо ви створюєте органи, які змагаються між собою за можливість когось посадити, а в умовах нереформованої судової системи і досить аморального суспільства такої можливості не має, то головним сенсом їхнього діяльності є піар і самопіар. І конфлікт між собою - це теж частина цього піару, більше нічого. Треба просто перестати на це звертати увагу. Антикорупційні органи повинні скомпрометувати один одного настільки, щоб у людей не виникало більше думок, що це якась панацея. Ми весь час шукаємо якогось месію, якогось політика-панацею або якусь структуру-панацею. Ні, панацея - це життя за жорсткими правилами".

Крім того, Віталій Портников розповів, скільки потрібно часу, щоб втілити інституційні зміни.

"Багато реформ, які відбуваються сьогодні, це інституційні зміни. Медична реформа, освітня реформа, децентралізація - це інституційні зміни. Децентралізація не знищує корупцію, але зменшує відстань між громадянами і владою. Тому що проконтролювати мера міста або якийсь міська рада набагато легше , ніж Київ, і якщо ти бачиш, що у тебе в місті немає взагалі доріг, не ремонтуються труби гарячої або холодної води тощо, ти можеш чітко розуміти, хто краде, так що так чи інакше це опускає корупцію на місця, але в перспективі її змінять. Так що це теж інституційне зміна. Приватизація державних підприємств, тому що головне джерело корупції - це, безумовно, державні підприємства. Повна приватизація теж призведе до серйозного зменшення корупції. Це станеться. Можна було б ще багато чого сказати. Такого типу закони приймаються швидко. Але у нас все законодавство написано таким чином, щоб його можна було по-різному інтерпретувати. Це законодавство теж вимагає аналізу і змін. І це займе довгий час. Тому що у нас в принципі законодавство заточене під корупцію", - пояснив експерт.

"Я б вам навів такий простий приклад, що таке взагалі корупція в Україні без всіх цих депутатів, міністрів, чиновників та іншого. Так звана" спрощенка ", яку всі так захищають. Я вважаю, що цей режим сплати податків абсолютно доречний, коли мова йде про інтереси дрібного і середнього бізнесу. Бо як інакше почати свою справу при тому оподаткування, яке існує? Але коли велике підприємство приймає на роботу велику кількість людей і оформляє цих людей як приватних підприємців, щоб вони самі не платили податків стільки, скільки вони повинні платити в бюджет, а, з іншого боку, це підприємство не платило б достатню частину податків на їх страхування, в пенсійний фонд та інше, то це і є найголовніше джерело такої побутової корупції. Люди з допомогою схваленої державою схеми уникають реального оподаткування. Це і є корупція в чистому вигляді, але дозволена. За цю корупцію вас не можуть якимось чином покарати, тому що ви робите все так, як написано в законі. А в законі немає ніякого обмеження, яке могло б відокремити справжнього дрібного і середнього підприємця від того, хто є найманим працівником і тільки видає себе за дрібного і середнього підприємця. Значить, треба над цим законом так працювати, щоб залишити пільги для справжніх дрібних і середніх підприємців, але разом з цим поставити чіткий бар'єр на самій можливості зловживання цією податкової схемою", - резюмував Віталій Портников.

Читайте більш докладніше в матеріалі "Апострофа": У нас неймовірне вікно можливостей, але Україна все ще може стати колонією Росії - Віталій Портников.