RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Кремль показав скандальну ракету, що викликала конфлікт з США: фото, відео і реакція Заходу

Міноборони Росії показало ракету 9М729 і модифіковану версію пускової установки для неї, які США вважає порушенням договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД).

Про це повідомляє видання РБК.

23 січня представники Міноборони і МЗС Росії продемонстрували іноземним військовим аташе ракету наземного базування 9М729 з пусковою установкою "Іскандер-М". Цю ракету в Вашингтоні вважають, що порушує ДРСМД і вимагають знищити. Якщо цього не відбудеться, США вийдуть з договору.

Заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков, а потім начальник Ракетних військ і артилерії Збройних сил Росії генерал-лейтенант Михайло Матвіївська запевнили, що ракета не порушує вимоги договору, який був укладений СРСР і США в 1987 році і забороняє виробництво і випробування ракет наземного базування дальністю від 500 до 5500 км.

9М729 є вдосконаленою версією ракети 9М728, модернізувавши яку російські військові підвищили потужність бойової частини, розповів Матвіївська. За його словами, через те, що ракета стала довшою на 53 см, для неї розробили спеціалізований варіант самохідної пускової установки, на якій розміщується чотири ракети 9М729, а не дві 9М728, як на старій версії установки. Нова модифікація, як і попередня, споряджається боєголовкою і заправляється паливом виключно в заводських умовах, додав він.

"Зміна маси палива в військах неможливо. У військах проводиться тільки зберігання ракет і проведення регламентних робіт. Максимальна дальність польоту 9М729 зменшилася в порівнянні з попередньою моделлю на 10 км і становить 480 км. Вона була підтверджена в ході навчань" Захід-2017", - сказав генерал-лейтенант.

Як стверджував в листопаді 2018 року директор національної розвідки США Деніел Коутс, Росія вже до 2015 року провела льотні випробування, справила і розгорнула ракети з дальністю, забороненої ДРСМД.

За його словами, 9М729 випробовувалася на заборонені ДРСМД дистанції при пусках як зі стаціонарної наземної установки, так і з мобільного. Перше дозволено договором, якщо відчуваємо ракета призначена для морського або повітряного розгортання, друге є прямим порушенням договору.

Представники США також вказували, що ракета випробовувалася в тому числі на полігоні Капустін Яр в Астраханській області. Матвіївська повідомив, що з 2008 року по 2014-й на цьому полігоні російські військові провели більше 100 пусків ракет різного призначення, але дальність їх польоту не перевищувала 500 км.

"При цьому всі пуски ракет класу "земля - земля" проводилися на дальність, що не перевищує обмежену договором. Винятки становлять лише пуски ракет - коштів стратегічного призначення, повідомлення про які прямували США", - сказав генерал-лейтенант.

За інформацією видання ZN,UA, міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що Росія повинна бути готова до більш повної відкритості у всьому, що стосується спірної крилатої ракети під індексом 9М729.

А посольство США, в с вою чергу, назвало проведений Міноборони РФ брифінг по ракеті 9М729 "видимістю транспарентності".

Як повідомляв "Апостроф", рішення США вийти з Договору про ракети середньої і меншої дальності є остаточним і не є запрошенням до діалогу.