RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Президент пішов на конфронтацію з Конституцією - глава фракції "Народний фронт"

Після заяви про розпуск парламенту і відставку уряду вся влада залишилася в руках президента.

Про це з трибуни парламенту заявив керівник фракції "Народний фронт" Максим Бурбак.

"Сьогодні третій день після інавгурації новообраного Президента. Настала нова політична реальність. Шокуюча. Таким чином вся влада залишилася у президента. Неприємний запах 2010 року, коли Янукович неконституційно формував коаліцію і ґвалтував Конституцію", - підкреслив він.

Глава фракції прокоментував подачу заяви про відставку глави уряду Володимира Гройсмана.

"Парламент перетворений в "кульгаву качку", законодавчий орган виштовхнули в режим виборчого процесу. Під питанням стабільна робота Кабінету міністрів. Після заявленої в інавгураційній промові вимоги про відставку уряду, відповідну заяву написав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман", - зазначив Бурбак.

Він підкреслив, що вища законодавча і вища виконавча влада з ініціативи новообраного президента виявилися "в підвішеному стані". Він зазначив, що президент Зеленський, розпустивши парламент і дестабілізуючи Кабінет Міністрів, одноосібно прийняв відповідальність за всі рішення влади.

"Дестабілізація роботи вищих органів виконавчої та законодавчої влади означає, що на сьогодні всю відповідальність за ситуацію в Україні несе єдина посадова особа - президент України ... Президент припустився помилки, порушив Конституцію, на якій за добу перед тим приймав присягу на трибуні Верховної Ради. У перший день на Банковій пан Зеленський підписав указ про розпуск парламенту, не маючи конституційних підстав", - сказав керівник фракції.

Він нагадав, що 17 травня фракція "Народний фронт" вийшла зі складу коаліції, в результаті чого за Конституцією парламент отримав 30 днів на формування нової більшості.

"Ні до 17 травня, ні тим більше після 17 травня у президента не було жодних законних підстав видавати указ про розпуск парламенту. Свій план фракція "Народний фронт" запропонувала і озвучила. У той же час - це був крок, який максимально високо піднімав правову заборону на розпуск Верховної Ради .... Президент пішов шляхом тотальної конфронтації з Конституцією, парламентом і урядом. Абсолютно не зрозуміла логіка президента, який спочатку підписує антиконституційний указ про розпуск парламенту, а сьогодні просить парламент прийти і голосувати", - підкреслив Бурбак.